Politika

Magyar Péter szerint nem biztos, hogy 2026-ig kell várni a következő választásra

Magyar Péterben, a médiát jól használó volt kormányzati tisztviselőben ma már sokan a nacionalista Orbán Viktor miniszterelnök pozícióját megingató, első komoly fenyegetésnek látják - írta a Reuters hírügynökség szokatlanul hosszú jelentésében, amelyet számos külföldi lap közölt.

Az európai választáson akár a szavazatok 25-26 százalékát is megszerezheti

A Tisza párt februári újjáélesztése óta Magyar nagy tömegeket vonzott, amelyek előtt a kormányt korrupcióval és propaganda-gépezet működtetésével vádolta. A kormány tagadja a vádakat, de Magyar beletalált abba, hogy a szavazók frusztráltak Orbántól, aki sokakat elidegenített magától egyebek mellett az Oroszországgal való kapcsolatával, és olyan intézkedésekkel, amelyek sok ember szerint akadályozzák a demokratikus folyamatokat.

A Tisza párt nem működött, amíg Magyar fel nem éleszttette, de a felmérések szerint máris a legnagyobb ellenzéki csoporttá lett. Egy aláírás-gyűjtésen Magyar a Reutersnek elmondta: amikor az ismert interjút adta a Partizánnak, fogalma sem volt, hogy mi történik majd.

Magyar utalt arra, hogy ha a Tisza párt sikerrel jár az európai választáson, az megnyithatja az ajtót egy előrehozott választáshoz Magyarországon. A szerző hozzátette: a Fidesz a felmérésekben még mindig az első helyen áll, és a következő választás csak 2026-ban esedékes. „A magyar embereknek talán nem kell 2026-ig várni a változásra” - mondta Magyar, és leszögezte, hogy a legkisebb falvakba is elmennek.

A jelentés ismertette Magyar Péter eddigi pályáját, majd rámutatott, hogy a Medián felmérése szerint az európai választáson akár a szavazatok 25-26 százalékát is megszerezheti, míg a Fidesz 45 százalékra számíthat. Ez az adat a Tisza népszerűségének erős fellendülését mutatja, és a felmérések szerint túlnyomórészt az ellenzéktől visz el szavazatokat.   

A szerző Toka Gábort, a Vera és Donald Blinken Alapítvány kutatóját idézte, aki szerint „az ellenzéki választók mélységesen elégedetlenek a jelenlegi ellenzékkel, és új emberekre vonatkozó erős igény nyilvánul meg”.

Urbán Ágnes (Mérték Média Monitor) kifejtette: „Magyar arra jött rá, hogy az emberek érzékenyebbé váltak a propagandára, és a szavazók egyetértenek vele abban, hogy független közszolgálati médiát követel”.

Magyar felemelkedését a kormány által finanszírozott média támadásai kísérték, és ezekben azzal vádolták, hogy családon belüli erőszakot követett el, és a jól fizetett állami állásaihoz volt felesége, a volt igazságügyi miniszter, a közéletből kibukott Varga Judit segítségével jutott. Emellett a magyar hatóságok vizsgálatot indítottak azzal a gyanúval, hogy külföldi támogatást fogadott el, de Magyar tagadott minden ellene felhozott vádat.