Bűnügy

Portik adatokat gyűjtött politikusokról és üzletemberekről

Pintér Sándor belügyminiszterről, egy vendéglátóhelyen készült fotót is lefoglaltak Portik Tamás villájában a rendőrök, így lehet valóságalapja annak, hogy a több leszámolásos gyilkosság megrendelésével vádolt férfi adatokat gyűjtött politikusokról, sőt meg is figyeltette azokat. A házkutatási jegyzőkönyv tanulsága szerint a villában politikusok, valamint azok rokonai által működtetett cégek iratai is halomban álltak. De megtalálták nála az UD Zrt. vezetőinek azóta nyilvánosságra került telefonbeszélgetéseinek felvételeit is.

Szabad maradok 90 éves koromig

Valóban gyűjtött politikusokról és azok rokonairól adatokat Portik Tamás - erre lehet következtetni a volt Energol-vezér villájában és fiának lakásában lefoglalt bűnjelek alapján. Vannak arra utaló adatok is, hogy a több leszámolásos bűncselekménnyel összefüggésbe hozott, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatával együttműködő Portik jelentős összeget tartott Svájcban.

Politikusok és családtagjaik megfigyelésére utaló dokumentumokat is talált a Nemzeti Nyomozó Iroda, amikor 2012. július 14-én, a XII. kerületi Ágnes utca 11. szám alatt lévő villában elfogta az azóta több leszámolásos gyilkosság megrendelése miatt büntetőeljárás alá vont Portik Tamást. A kilencvenes évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori vezetőjének otthonában tartott házkutatás során a nyomozók egyes politikusok, valamint azok rokonai által működtetett cégek iratait is lefoglalták.

A nyomozók ugyanabban az időpontban Portik 25 éves fiának V. kerületi, Régi posta utcai lakását is átkutatták, és a két ingatlanban rengeteg mobiltelefont, a hozzájuk tartozó kártyát, adathordozókat, cégiratokat, laptopokat, valamint négy autó indítókulcsát is lefoglalták. A nyomozók drogot és fegyvert nem találtak, azonban egy Glock típusú pisztoly dobozára, a hozzá tartozó tárra, valamint gyorstárazóra, illetve egy rendőrségi jelvényre bukkantak a házkutatás során.

Ez arra utalhat, hogy Portik valóban illegalitásban élt, még akkor is, amikor a körözése már régen elévült, ugyanakkor a megtalált adathordozók és iratok alapján valószínű, hogy politikusokat figyelt meg, és információkat gyűjtött róluk. Ebbéli tevékenysége akkor került nyilvánosságra, amikor az Alkotmányvédelmi Hivatal feloldotta a Portik és a 2008-ban a polgári elhárítást irányító Laborc Sándor közötti megbeszélésekről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumokból kiderült, hogy a kormányváltástól rettegő Portik az MSZP választási győzelmét kívánta elősegíteni, ennek érdekében leleplező információkat ígért a Gyurcsány-kormány által kinevezett főigazgatónak.

Nem tudni, Portiknak valóban van-e Svájcban 10 milliárd forintja, a jegyzőkönyvek azonban arról tanúskodnak, hogy rendszeresen járt Genfbe: legalább öt, Bécs és Genf közötti repülőjegyet találtak a nyomozók Portik nevére kiállítva. Ráadásul Tamás nevű fia lakásán Western Union pénzátutalási bizonylatokra lelt a rendőrség. A különböző összegeket egy magyar nő vette át, Genfben…

A bizonyítékok között szerepel ugyanis - a fent olvasható jegyzőkönyvrészlet szerint - egy feltehetően lesből készült fotó, amin Pintér Sándor belügyminiszter egy vendéglőben látható. Vajon ez a fotó miért készült és miként került egy bűnözőhöz? Aztán fent az is olvasható: „Az iratok közt találhatók 34 db cég complex céghírekből letöltött adatai. A lekérdezett cégek ügyvezetői, tagjai többségében ismert közszereplők (politikusok) vagy azok rokonai, hozzátartozói.” De ott voltak Portik asztalán többek között a Mahir Lapkiadó Kft. - ahogy most nevezik, a Nemzet Lapkiadó Kft. - cégadatai is. A társaság a Magyar Nemzet napilapot adja ki. Mindezek alapján adódik a kérdés, miért érdekelte Portik Tamást a politikusok cégei, vagy az UD Zrt. ügye? Mert a teljes UD Zrt-s lehallgatási anyag is nála volt…

Sőt, találtak Portiknál olyan papírokat is, amiken Spéder Zoltán, az Index tulajdonosa, Harmati László, az FHB volt vezére szerepelt, meg persze névjegykártyákkal is el volt látva, elég ha Futó Pétert, a Futureal igazgatóját, vagy Ecsedi Ferencet, az OTP-s Csányi Sándor bizalmasát említjük. Mindezek ismeretében nincs mit csodálkozni azon, hogy az egyik fiókban egy olyan Mercedes indítókulcsot találtak a nyomozók, amelyre az volt felírva: „Pánik”…