Politika

Visszaosztás: százmilliós korrupciógyanú a Papcsák Ferenc vezette önkormányzatnál!

Egy titkos hangfelvétel szerint százmilliós kenőpénzeket fizetett egy zuglói vállalkozó, aki egy hangfelvételen panaszkodik Papcsák Ferenc fideszes polgármesterre. A vállalkozó szerint megpróbáltak Orbán Viktorhoz fordulni egy közvetítőn keresztül, de arra jutottak, hogy „ez olyan kínos ügy, hogy nem lehet a Viktorral sem megbeszélni”.

Papcsákhoz is ellátogatott a mikulás

A vállalkozó szidja a fideszes polgármestert (a korábbi elszámoltatási kormánybiztost), és többek között őt okolja, amiért az önkormányzati megbízás miatt csődbe ment a családi cégük.

A kedden nyilvánosságra került, titokban készült felvételen a fővárosi XIV. kerület alpolgármestere, Ferdinándy István beszélget egy építési vállalkozóval. A bizalmas, tájékoztató jellegű beszélgetés zuglói közbeszerzésekről folyik, miután az alpolgármester kíváncsiskodik a kerületi beruházások részleti iránt.

A vállalkozó beszámol arról, hogy 20 százalékot kellett letennie (visszaosztania) az üzletért, hordani kellett a pénzt, ami végül 100 milliós összeggé duzzadt. A beszélgetésben elhangzottak szerint a zuglói közbeszerzéses üzletekben a vállalkozó cége is kis híján tönkre ment, testvére kft-je azonban ténylegesen csődhelyzetbe került.

A beszélgetésben több, a zuglói önkormányzatban is viharokat kiváltó, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. által kiírt beruházásról esik szó, némelyikben hatósági vizsgálat is indult. Felmerül többek között a HBF Kft.-vel végeztetett intézményfelújítási beruházás, és a kerület bölcsödefelújítási projektje is.

A felvételen azt lehet hallani, hogy Ferndinándy megkérdezi: 400 milliós keretszerződése volt-e a HBF-nek, és hogy tényleg vissza kellett-e adni a pénz 20 százalékát? A vállalkozó elmondta, hogy 500 milliós keretszerződése volt, és szerinte a vagyonkezelő 2012-ben lemondott igazgatója, M. Gergely „volt a behajtó”, de a vagyonkezelő vezetője a felsőbb jóváhagyás nélkül biztosan nem mert volna ilyen kéréssel előállni.

A vállalkozó szerint megpróbáltak Orbán Viktorhoz fordulni egy közvetítőn keresztül, de arra jutottak, hogy „ez olyan kínos ügy, hogy nem lehet a Viktorral sem megbeszélni”.

Vállalkozó: „Az elején azt gondoltuk, megmondom őszintén, hogy azért kell ilyen mennyiség, hogy a pártkasszába - mert ugye hát mindenre gondolhat az ember. De ezek lenyúlták simán, ezek nem adtak oda senkinek semmit. Ezek szerint neked se!”

Papcsák Ferenc álláspontja:

„A rágalmazó felvételen két olyan sértett személy hallható, akiket az önkormányzatnál végrehajtott pénzügyi és vagyongazdálkodási átvilágítások és átszervezések gátolnak abban, hogy tovább sütögessék a saját pecsenyéjüket. Az egyikük egy olyan sértett vállalkozó, aki a megszigorított zuglói vagyongazdálkodási és teljesítésellenőrzési rendszerben nem tudja folytatni a korábbi illegális módszereit. A másik személy pedig a jogköreitől tavasszal megfosztott, jelenleg is belső vizsgálat alatt álló, tetteivel már huzamosabb ideje a baloldalt segítő Ferdinandy István alpolgármester” - írta közleményében az önkormányzat.

Hozzátették, „a polgármester lejáratásához tehát mindkét személynek személyes indítéka van, a hangfelvétel ezért álláspontunk szerint nem véletlenszerű, hanem megrendezett beszélgetés, amelyet bárki készíthet harmadik személyről”.

A zuglói önkormányzat kiemelte, éppen Papcsák Ferenc polgármester volt az, aki szorgalmazta a Zuglói Zrt.-ben az elmúlt években történt szabálytalanságok ügyében a vizsgálatokat és tett feljelentést, illetve kezdeményezte a vagyonosodási eljárás megindítását a volt vezérigazgató ellen. 

Reagálások

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Papcsák Ferenc korrupciógyanúba keveredett, ami ugyanakkor nem meglepő, hiszen „a Fidesz maga a korrupció, amelynek élén maga Orbán Viktor áll”. 

Szerdán a Jobbik is haladéktalan hatósági vizsgálatot követelt a zuglói vesztegetésről szóló hangfelvétel miatt. „A rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek azonnal lépnie kell, vizsgálva a hanganyagban említett minden érintett szerepét” - közölte Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője.