Politika

Pofára esés: az Európai Konzervatívoknak sem kell a Fidesz - Meloni elutasította Orbánt

A Corriere della Sera úgy tudja, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű EP-frakció vezetője nemet mondott Orbán Viktornak, aki kérte, hogy csatlakozhasson a Fidesz az ECR képviselőcsoportjához. Az olasz lap azt írja, Meloninak ebből több hátránya származna, mint előnye.

 

Csak a szélsőjobb maradt

Orbán ugyan többször is jelezte, hogy a Néppártból való kilépése óta a függetlenek közt politizáló Fidesz szívesen menne az ECR-be, annak több tagpártja (vélhetően a Fidesz mély oroszbarátsága miatt) elutasítja azt. Így áll a kérdéshez a Finn Párt, a belga Új Flamand Szövetség, a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) és a Svéd Demokraták is.

Orbán az EU-s hétfői csúcs után azt írta ki Facebookjára: „Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit.” Mindenesetre, ha ez így marad, ideológiailag a Fidesz számára már csak a több szélsőjobbos pártot is sorai közt tudó Identitás és Demokrácia csoport marad opciónak. 

Érdekesség, hogy éppen kedden jelentették be, hogy a Tisza Párt képviselői csatlakozhatnak a néppárti frakcióhoz (Magyar Péterrel együtt), mire a KDNP beváltotta fenyegetését, és egyetlen képviselőjével, Hölvényi Györggyel szintén elhagyta a Néppártot.