Politika

Így működik a maffiapárt: „vannak olyan korrupciós ügyek, amelyet meg lehet beszélni a Viktorral?”

A zuglói polgármester szerint megrendezett beszélgetésben vádolta meg őt az által leváltott alpolgármester és egy sértett vállalkozó azzal, hogy 100 milliós kenőpénzt kellett fizetni a kerületi ingatlan felújítások után. Egy, az internetre felkerült hangfelvétel szerint húsz százalékot kellett visszaosztani az önkormányzattól elnyert épület felújítások után a vállalkozóknak Zuglóban. Papcsák Ferenc szerint szó sincs korrupcióról, az ellenzéki pártok viszont Polt Péter legfőbb ügyészhez fordulnak.

„20-30 százalékos sápot kérnek”

„Ebben Orbán Viktor nem tudja megúszni, hogy megszólaljon" - az MSZP-s Lukács Zoltán arra a hangfelvételre hivatkozik, amely most került fel a világhálóra. Ezen Ferdinandy István Zugló fideszes alpolgármestere beszélget a HBF Építőipari Kft vezetőjével arról, hogy egy beruházás értékének húsz százalékát, összességében százmillió forintot visszaosztottak készpénzben a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. akkori vezetőjének, M. Gergelynek.

A felvételen egyértelműen elhangzik, hogy a százmillió forintot átadták M. Gergelyéknek. A debreceni fiatalember egyébkén M. János debreceni fideszes önkormányzati képviselő fia, aki korábban a város alpolgármestere is volt. Testvére M. Orsolya pedig ma is Papcsák Ferenc ügyvédi irodájában dolgozik. M. Gergelyről már tavaly megjelentek az internetes mémek, amikor távozott a zuglói vagyonkezelő éléről. A mostani felvételen egyszerűen behajtónak nevezi őt a vállalkozó.

A zuglói beruházásokra specializálódott HBF Építőipari Kft 2011-ben 29 százalékban állami tulajdonná vált, amikor a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 54 millió forint közpénz fektetett a cégbe.  

„Ez az ügy nem áll meg Zugló határánál. Ez egész Magyarországra jellemző, arra a hálózatra jellemző, amit a Fidesz működtet” - fogalmazott Lukács Zoltán, MSZP-s országgyűlési képviselő.

Az LMP a legfőbb ügyésznél tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés gyanúja miatt.

„Ez a zuglói vállalkozó arról beszél, hogy ezt a már a Viktorral sem lehet megbeszélni. Ezek szerint vannak olyan korrupciós ügyek, amelyet meg lehet beszélni a Viktorral? Ezt a miniszterelnöknek meg kell magyaráznia" - mondta Schiffer András, a párt frakcióvezetője.

Az Együtt-PM szerint a hangfelvétel alapján erős a gyanú, hogy „Papcsák Ferenc uralma alatt törvénytelenségek sora valósult meg”. „Luxuskocsikkal, Mercedeszekkel járkálnak jobbra-balra, közben a 20-30 százalékos sápot kérnek, úgy viselkednek, mint Amerikában a körzetek maffiavezérei” - mondta a PM-es Dorosz Dávid.

„A Fidesz maga a korrupció, így működik a maffiapárt” - véli a Demokratikus Koalíció, amely szerint a helyzet azért abszurd, mert éppen az a Papcsák Ferenc keveredett korrupciógyanúba, akit Orbán Viktor az elszámoltatással bízott meg.

Papcsák visszautasít

Papcsák Ferenc nem akart nyilatkozni, hivatalának közleménye szerint a hangfelvételen „két olyan sértett személy hallható, akiket az önkormányzatnál végrehajtott pénzügyi és vagyongazdálkodási átvilágítások és átszervezések gátoltak abban, hogy tovább sütögessék a saját pecsenyéjüket”. Szerintük megrendezett beszélgetéséről van szó, amelyet bárki készíthet harmadik személyről.

Papcsák rágalmazás, becsületsértés és hamis vád bűncselekmények alapos gyanúja miatt tett feljelentést az ügyben. A polgármester feljelentésében azt kérte, hogy a hangfelvételen rögzített és a nagy nyilvánosság számára is közzétett kijelentések alapján rendeljék el a nyomozást, a lehető legrövidebb időn belül tárják fel a tényállást, és intézkedjenek a tettes, illetve tettesek büntetőjogi felelősségre vonása érdekében.

Alpolgármester: Papcsák döntött a közbeszerzésekről

Ferdinandy István szerda este közleményében azt írta: Zuglóban a közbeszerzések tekintetében a polgármesternél volt és van a döntési hatáskör. A politikus visszautasította Papcsák Ferenc azon „sugalmazását”, miszerint Zuglóból, illetve a pozíciójából fakadóan bármilyen hasznot húzott volna az elmúlt években. Mint kifejtette: az eltelt időszakban sem utalványozási jogköre nem volt, sem pénzügyekkel, sem a beszerzésekkel nem foglalkozott. Ez év februárjáig  az oktatási, szociális és ifjúsági területek tartoztak hozzá. „Nem felel meg az igazságnak, hogy a napvilágot látott hangfelvétel egy előre leegyeztetett beszélgetés lett volna” - hangsúlyozta Ferdinandy István.

Ferdinandy István szerint a hangfelvételen elhangzottakat épp Papcsák Ferenc támasztotta alá azzal, hogy „saját állítása szerint” büntetőfeljelentést tett a Zuglói Vagyonkezelőnél történt „furcsaságok” miatt. A feljelentéssel érintett időszakban Papcsák Ferenc bizalmasa volt a társaság vezérigazgatója - jegyezte meg az alpolgármester, aki biztos abban, hogy a feljelentések érintették a vállalkozótól birtokába jutott információkat is, hisz a vállalkozó állítása szerint a polgármestert jóval előtte tájékoztatta a vagyonkezelőnél tapasztalható visszaélésekről. Ferdinandy István közleményében arra is kitért: nincs információja arról, hogy bármilyen vizsgálat folyna ellene.