Politika

Döntött a Nemzeti Választási Bizottság: Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

Pénteken, délután befejeződött a Nemzeti Választási Irodában a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálása. A Nemzeti Választási Iroda péntek este bejelentette, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást, mindössze 41 szavazattal megelőzve a második helyen végző Vitézy Dávidot. Utóbbi már gratulált is ellenfelének az újraszámolás eredményéhez.

Azt mondta, új választást fog követelni

Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek.

Ezek közül Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje 53 érvényes szavazatot, a párbeszédes Karácsony Gergely 112 szavazatot, az LMP jelöltje, Vitézy Dávid pedig 395 szavazatot kapott.

Az eredmény ismertetése után üdvrivalgás hallatszott be az ülésterembe. Karácsony az épület elé hirdetett tüntetést, annak a résztvevői örültek az eredménynek. A tüntetésen 400-500 ember vett részt. Nem sokkal az eredmények kihirdetése előtt Karácsony is beszédet mondott. Azt mondta, bármilyen eredmény is születik, új választást fog követelni.

Vitézy a Facebookon azt írta, a választás jogerős eredményét elfogadja, gratulál Karácsony Gergelynek.