Politika

Novák Katalintól a családtagjai egy része is elfordult a kegyelembotrány miatt

Erről beszélt a lemondott köztársasági elnök egyik rokona, Moldova György özvegye, akit korábban felkért a politikus, hogy legyen a tanácsadója.

A „független” Katika

„Óriásit csalódtam Novák Katiban. Hogyan volt képes kegyelmet adni egy ilyen ocsmány, gyomorforgató ügy jogosan elítélt szereplőjének?” - nyilatkozta Palotás Katalin a Blikknek.

Moldova György özvegye anyai ágon rokona a lemondott köztársasági elnöknek. Azt állítja, legutóbb egy családi rendezvényen találkoztak, még a kegyelembotrány kirobbanása előtt, és akkor még az is szóba került, hogy esetleg segíti majd valamilyen formában a köztársasági elnök munkáját.

„Kati pontosan tudja, mi a véleményem az általa is szolgált rendszerről. Ezt mindig tiszteletben tartotta” - fogalmazott Palotás, aki a Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lapjának, az Új Magiszternek a főszerkesztője.

„Okos, csinos nő, aki ezzel cserbenhagyta azokat is, akik nemcsak aláírógépet, hanem igazi köztársasági elnököt akartak látni benne” - mondta Novákról, Moldova György özvegye. Ehhez azt is hozzátette, hogy a botrány miatt a családban is sokan elfordultak a bukott köztársasági elnöktől.

„Nem akarom mentegetni, de az ő hibás döntésében óriási komoly szerepe lehet Balog Zoltán püspök úrnak is.”

Novák Katalin február 10-én mondott le köztársasági elnöki posztjáról, miután kiderült, hogy tavaly április 27-én kegyelmet adott nemcsak Budaházy Györgynek, hanem a Romániából áttelepült Kónya Endrének is.

Ő a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese volt, és jogerősen azért kapott három év és négy hónap börtönbüntetést, mert az intézmény pedofil igazgatójának, Vásárhelyi Jánosnak az áldozatait megpróbálta rávenni arra, hogy vonják vissza az igazgatóra terhelő vallomásukat.

Balog Zoltánról a Direkt36 írta meg, hogy ő lobbizott Novák Katalinnál Kónya Endre kegyelméért. Bár hosszú huzavona után lemondott a református zsinat lelkészi elnökségéről, de a püspöki pozícióját megtartotta.