Politika

Jelentősen csökkent a Fidesz támogatottsága, és nagyot romlott a közhangulat

A ZRI Závecz Research Intézet november közepi felmérése szerint miközben a Fidesz idén májusban minden idők legmagasabb támogatottságát érte el, hiszen a felnőtt népesség 46 százaléka állt mögöttük, azóta viszont jelentős veszteségeket szenvedtek: szeptemberben 37 százalékon, most pedig már csak 33 százalékon állnak.

 

A választók tömegesen fordulnak el a Fidesztől

A kutatás szerint május óta több mint egymillió fő távolodott el a Fidesz-KDNP-től, ahogyan a fiatalok körében is jelentős veszteségeket szenvedett el a jobboldal: szeptemberben a harminc év alattiak 35 százaléka támogatta őket, most 25 százaléka.

Mindeközben az ellenzék számottevő módon nem erősödött, a pártnélküliek csoportja viszont jelentősen bővült: 20-ról 30 százalékra.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága valamelyest emelkedett a teljes választói körben: májusban 9, most 11 százalék. A sorban a Mi Hazánk következik. Ők tavasszal 5 százalékot, novemberben 6-ot értek el. A Momentum és Jobbik fél éve 5 százalékon állt, ezúttal 4 százalékosak. Május óta változatlan szinten, 4 százalékon található az MSZP. Az LMP-t és a Kétfarkú Kutyapártot tavasszal a választókorúak 2-2 százaléka támogatta, ebben a hónapban 3-3. A Párbeszéd támogatóinak aránya fél éve és most is 1 százalék - írják.

A felmérés kitér arra is, hogy a közhangulat jelentősen romlott tavasz óta: májusban még az emberek 52 százaléka érzékelte úgy, hogy rossz irányba mennek dolgok a hazánkban, novemberben ez 71 százalék. Eközben az ország működéséről pozitívan nyilatkozók aránya egyre csökken: a tavaszi 41 százalékról szeptemberig 31 százalékra, majd mostanáig 22 százalékra esett.