Politika

Orbánnak már a teljhatalom sem elég, minden fillérről tudni akar - egyszerre veti be legélesebb fegyvereit: a titkosszolgálatokat és a kormány uralta médiavilágot

Kocsis Máté még június végén - stílszerűen, a hatalom által megtört, Mészáros Lőrinc pénzelte Indexnek adott interjújában - jelentette be, hogy a kormány újabb támadásra készül kijelölt politikai ellenfeleivel, a civil szférával és a független nyilvánossággal szemben. A Fidesz frakcióvezetője, aki kormányfüggetlen lapnak sosem ad interjút, az Indexnek arról beszélt: törvényi eszközökkel is meg kell akadályozni, hogy pártok akármilyen formában külföldről támogatáshoz juthassanak, ezért egyszerre készülnek az alaptörvény- és a Btk. módosítására is. Később utalt rá, hogy a jogszabályok civil szervezetekre és sajtótermékekre is vonatkozhatnak majd.

 

A maradék ellenzéki sajtót is meg akarja fojtani

Júniusban, amikor az interjú megjelent, már hónapok óta épült a „guruló dollárok” narratívája. A kampányt a titkosszolgálatokat és a kormányzati nyilvánosságot tavaly óta egy kézből irányító Rogán Antal kommunikációs miniszter vezényli, kiindulópontját pedig az a tavaly novemberi titkosszolgálati jelentés adja, ami szerint az Action for Democracy amerikai lobbiszervezet 3 milliárd forintot küldött magyarországi szervezeteknek a 2022-es kampány során. Erre a jelentésre épült az elmúlt egy év kormányzati kommunikációja, és jó eséllyel ez marad velünk a jövő évi választásokig. Az ilyen titkosszolgálati megoldások eddig is visszatérő elemei voltak a kampányoknak, az viszont, hogy a 30 milliárd forinttal feltőkésített titkosszolgálatokat és a propagandát Rogán Antal egy kézből irányíthatja, új minőséget jelent a Fidesz-kampányokon belül is.

Januárban megkezdődött a mindent beterítő „dollárbaloldalazás”. A megafónerek dollárokban úszkáló videókkal árasztották el a közösségi médiát, később a kormánypárti képviselők, végül a miniszterelnök is használni kezdte a kifejezést. Kocsis március végén a Mandiner kérdésére már utalt rá: új törvényekkel készülnek fellépni a „dollárbaloldallal és támogatóival” szemben. Néhány héttel később a Rogán felügyelte Nemzeti Információs Szolgálat friss információkat hozott nyilvánosságra az ellenzéki kampányfinanszírozásról szóló jelentésükből. A Karácsony Gergely-féle 99 mozgalomnak juttatott 506 millió forint heteken át uralta a szalagcímeket a fideszes nyilvánosságban.

A politika az amerikai érdekek kiszolgálójaként kezdte ábrázolni a tőle független nyilvánosságot. A Magyar Nemzet átfogó cikksorozatot indított a „dollármédia” finanszírozási hátteréről. Orbán Viktor kijelentette: „nem csak dollárbaloldal, dollármédia is van”. A kormány politikusai következetesen így kezdtek hivatkozni a tőlük független sajtótermékekre. Szeptemberben a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek már arról beszélt: kiterjesztik a választási törvényt az álcivil szervezetekre; a törvénycsomag pedig mindazon „politikusok, pártok, civil szervezetek és médiaszolgáltatók ellen irányulhat, akik külföldi finanszírozásból szereznek támogatást.”