Politika

„Az Orbán-kormány intézkedései a magyar társadalommal szegülnek szembe, és ennek rendkívül veszélyes következményei lehetnek”

A magyar társadalom jövőjét leginkább a súlyos demográfiai gondok veszélyeztetik - mondta a Kapospontnak Bogár László. A közgazdász emlékeztetett arra, hogy az 1950-es években kétszer annyian születtek, mint amennyien meghaltak. A 2020-as évekre szerinte arra lehet számítani, hogy kétszer annyian halnak meg, mint ahányan születtek. Tragédia felé halad az ország.

„itt egy birodalmi kifosztásról van szó, amelyet nem gátol meg az Orbán-kormány”

„Ha egy társadalommal egy ilyen dráma megtörténhet, akkor a közösségnek mélyen és felelősségteljesen kellene elgondolkodnia a fenntarthatóságon, azon, hogy vajon jól rendezi-e be saját létét” - hangsúlyozta az egyetemi tanár. Bogár László emlékeztetett egy amerikai demográfus mondására, amely szerint a kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló. Ahol tért hódít a piaci gondolkodás, azokban a társadalmakban a legszentebb dolog, vagyis az új élet létrehozása is piaci tranzakcióvá válik - vélekedett. A közgazdász szerint a nyugatias modernitás számára a hedonizáló életforma válik az uralkodóvá, és ebbe nem fér bele a gyerekvállalás, a következő generáció.

Bogár László beszélt a magyarság mostani lelkiállapotáról is. Szerinte tévhit, hogy ezt a gazdasági problémák okozzák. És ha ezt orvosoljuk, akkor javul a nemzet állapota. Ez a nemzet azért teljesít egyre katasztrofálisabban, mert azt látja az eladósodottságon, hogy évek óta hétezer milliárd forintot visznek el innen most már adósságszolgálatok, illetve az intézmények. Az ország egy katasztrofális alanya vagy tárgya ennek, és erről nem is illik beszélni. Ez a legsúlyosabb probléma - a közgazdász szerint.

Az egyetemi tanár feltette a kérdést: miért mehet ki ebből az országból hétezer milliárd forint minden évben? Szerinte egy Kaposvár méretű város országgyűlési képviselői vagy éppen polgármesterei nyilván hétmilliárd forintért gyilkos háborúba is bocsátkoznának a parlamentben. „De az, hogy ennek az ezerszerese úgy hagyja el az országot, hogy erről beszélni sem szabad, azt gondolom, hogy a beteg állapotunk alapvető oka az, hogy hazugságban és félelemben élünk. Ez okozza az elmúlt 20 évben a társadalom lezüllését” - tette hozzá Bogár László.

A közgazdász szerint, aki pedig fél, az kénytelen lesz félelemből újból hazudni. A hazugság pedig újabb félelmet szül, a félelem pedig újabb hazugságokat. Ezt hívják öngerjesztő örvénylésnek. Ebből kellene kitörni. 

„A magyar társadalom sokat várt a mostani kormányzástól, hogy segíteni fogják, hogy kitörjön a hazugság a félelem öngerjesztő örvényéből. Azt nem állítom, hogy nem történt semmi ezen a téren. Különösen a kormányzás első hónapjaiban helyesen ismerték fel, hogy itt egy birodalmi kifosztásról van szó, ezért új egyezséget kell kötni. Ezzel az egész globális rendszerrel a kormány helyzet felismerése helyes volt. De nyolc hónap elteltével úgy látszik, elégtelenek azok az intézkedések és tettek, hogy az ország ebből a válságból kihátráljon. Ezért én úgy gondolom, hogy nem megsértődni kell azon, hogy ha jellegzetes társadalmi csoportok kritikát fogalmaznak meg a kormány konkrét tevékenységével kapcsolatban, hanem ebben pontosan ezt a jelzést kell látni, hogy a magyar társadalom, a legvégső fiziológiai határokig kifosztott döntő többség a tavalyi választásokon nemet mondott erre a birodalmi kifosztásra. A magyar társadalomnak ez a döntő többsége  meg volt győződve, hogy ez a kormány már egy év alatt is érzékelhetően javíthatja a perspektíváit azzal, hogy a birodalmi kifosztásnak ennek a csatornáit átfogja alakítani. Sajnos, és ezt szomorú kimondani, ez nem történt meg, ezért  arra kell készülni, hogy a magyar társadalomban növekedni fognak ezek a feszültségek, és egyelőre nem látni azokat a társadalmi, lélektani módszereket, amelyek ezt a feszültséget kezelni tudják” - mondta a szakértő.

Bogár László úgy véli: a kormány intézkedései a magyar társadalommal szegülnek szembe, és ennek rendkívül veszélyes következményei lehetnek. „Nehéz ezt mondani, mert egyetemista koruk óta ismerem a kormány vezetőit, támogatom és segítem őket, eddig és ezután is. De ebben, amit most csinálnak, semmiféleképpen nem tudom követni őket” - zárta a közgazdász.