Média

Szujó Zoltán káromkodással teletűzdelt SMS-sel mondott fel a Fidesz zsebtévéjénél

Szujó Zoltán a Magyar Televízió gyakornokaként kezdte pályafutását, aztán az RTL Klubnál vált országosan ismertté.  2012-ben tért vissza a köztévéhez, amikor az megszerezte a Forma-1 közvetítési jogait. Rövid ideig ő volt a Telesport főszerkesztője is. Aztán 2019-ben szerződésszegésre hivatkozva küldte el az MTVA, amiről idáig nem beszélt. 

Azt hitte, a kollégái szolidaritást vállalnak vele - nagyot tévedett

Szujó Zoltán úgy fogalmazott, hogy a második időszaka a köztévénél, ami 2013-2015 között zajlott, egy „arany korszak” volt, de aztán elkezdtek eltűnni a csapatából az emberek. Úgy fogalmazott, hogy az MTVA-tól „nemtelen dolgokra hivatkozva” ellehetetlenítettek és kirúgtak embereket, amit ő „személyes támadásnak” vett.

Több kollégájával együtt, közösen nyílt levélben figyelmeztették a főnökeiket, hogy a minőség rovására megy, ha folytatódnak az elbocsátások. Mégis folytatódtak.

A gondok 2019-ben törtek égi magasságba, amikor a Spanyol Nagydíjról a pénteki szabadedzés után, technikai hiba miatt hazarendelte a köztévé a helyszínen dolgozó munkatársait. Másnap be kellett volna mennie a budapesti stúdióba, hogy onnan közvetítse le a szombati időmérőt, de azt mondja elszakadt nála a cérna, és írt egy olyan felmondó SMS-t, ami miatt a parkolóból már nem jutott be a stúdióba.

Most már nyilván bánja a vállalhatatlan hangnemben megíródott üzenetet, egyáltalán nem büszke a káromkodással teletűzdelt felmondó SMS-re. Majd elárulta azt is, hogy kifelé menet - a biztonsági őrök megdöbbenésére - még egy plakátot is letépett a falról, amin Wéber Gáborral együtt volt látható, ezek után a biztonságiak vezették ki az épületből. 

Miután elment, mindössze két kollégája hívta fel telefonon. 

Egyikük, Hajdú B. István volt, aki azt mondta neki, érti a döntését, de megkérdezte, tudja-e, hogy a 2020-as tokiói olimpia közvetítőinek listáján Szujó Zoltán neve az első. Miután Szujó elmondta, hogy tudja, de nem érdekli, mert volt már olimpián, Hajdú B. még felajánlotta, hogy hívhatja, ha bármiben segítségre lenne szüksége.

A másik pedig Gundel-Takács Gábor volt, aki Szujó szerint „fantasztikus” tanácsot adott. Azt mondta, megérti, sőt át is érzi a helyzetét, de maradjon csendben, mert ha a nyilvánosságban beszél majd erről a szakításról, akkor óhatatlanul átpolitizálódik a történet. Szujó ezzel indokolja, miért várt három hónapot, mielőtt elment Sebestyén Balázsék rádióműsorába, hogy megossza a történetét.

Majd elismerte azt is, hogy azt gondolta, ha otthagyja a tévét, akkor nélküle meg fog állni a munka is és nem lesz műsor. 

„Fölálltam a barikádra kivont karddal és nem volt mögöttem senki” - fogalmazott Szujó. Arra számított, hogy néhány kollégája szolidaritást vállal vele (Pesti Riport: szegény, elfelejtette, hogy Magyarországon él, magyar emberekkel körülvéve), és otthagyják ők is a köztévét, amikor ez nem történt meg, akkor nyilván csalódott volt, de később megértette, hogy mindenkinek családja van, családfenntartók és ezt nézte mindenki elsődlegesen. De amíg ezt nem sikerült megértenie, egy-másfél évig nem tudott érdemben beszélgetni egykori kollégáival, akik távozása ellenére maradtak a tévénél.