Aktuális

Belgiumban megvonják a palesztin gyermekek állampolgárságát

A belga idegenrendészeti hivatal arra kéri az önkormányzatokat, hogy vonják meg az állampolgárságot a palesztin szülőktől született gyermekektől.

Ebben az évben közel 3000 palesztin kért menedékjogot Belgiumban

Augusztus óta több tucat belga önkormányzat kapott levelet az idegenrendészeti hivataltól, hogy vonják meg a belga állampolgárságot a Belgiumban palesztin szülőktől született gyermekektől.

Számos önkormányzat követte az idegenrendészeti hivatal felkérését, és felszólította a Belgiumban élő palesztin családokat, hogy töröltessék gyermekük belga állampolgárságát a nemzeti nyilvántartásból, és adják vissza a gyermekek személyi igazolványát.

A Szövetség a külföldiek jogért (ADDE) nevű belga szervezet a honlapján közzétett közleményében az idegenrendészeti hivatal lépését szerencsétlen időzítésnek nevezte, tekintettel a gázai fegyveres konfliktusra, és a humanitárius jog betartására hívta fel a figyelmet.

Nicole de Moor menekültügyekért felelős szövetségi államtitkár hivatala a L'Echo megkeresésére elismerte, hogy tud az idegenrendészeti hivatal rendelkezéséről, azt azonban tagadta, hogy ez összefügg a kiújult izraeli-palesztin konfliktussal. Az államtitkár úgy nyilatkozott, hogy ebben az évben közel 3000 palesztin kért menedékjogot Belgiumban. 

Nicole de Moor elmondta: egyre több a visszaélés, és meg kell szüntetni azokat a gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy olyan személyek szerezzenek belga állampolgárságot, akik arra nem jogosultak.

A palesztin szülőktől született gyermekek Belgiumban hontalannak minősülnek, és a helyi állampolgársági törvény, Európában egyedülálló módon, úgy rendelkezik, hogy az országban született hontalan gyermek de facto belga állampolgárságot kaphat. A törvény azonban azt is kimondja, hogy ez a rendelkezés nem alkalmazandó, ha a gyermek más állampolgárságot is szerezhet.