Politika

Sok mellébeszélés után Pintér Sándor végre elismerte, hogy használták a Pegasus kémszoftvert

Pintér Sándor úgy látja: bár más EU tagállamok is használtak hasonló szoftvert, csak Magyarországot kritizálják miatta - hangzott el az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának hétfői ülésén.

Talán még sosem volt ennyire aljas kormánya Magyarországnak

A belügyminiszter kijelentette, hogy országgyűlési képviselőt nem hallgattak le (oknyomozó újságírókat viszont szép számmal - Pesti Riport).

A delegáció még az ősszel járt Budapesten, a magyar kormány ellen indított hetes cikkelyes eljárás részeként, az elkészült jelentést erről most mutatták be. Ebben megállapították, hogy aggasztó a demokrácia, a jogállamiság, és az alapvető jogok helyzete Magyarországon, valamint, hogy „széles körben elterjedt korrupció párhuzamos állam kialakulásához vezetett.”

A delegációnak civilek számoltak be arról, hogy Magyarországon extrém módon központosított a korrupció, ami ellen nem lép fel az ügyészség, mert „teljesen foglyul ejtette a kormány”.

A korrupció döntő része egyébként „legalizált lopás” Magyarországon, különösen a közbeszerzési korrupció esetében - áll a jelentésben.