Politika

Az Orbán-kormány a Távol-Keletről kölcsönöz olcsó munkaerőt ahelyett, hogy azzal foglalkozna, miért mennek külföldre a magyar munkavállalók

Vietnámi, indonéz, mongol, fülöp-szigeteki, kazah, fehérorosz vendégmunkások magyarországi foglalkoztatását tenné egyszerűbbé egy törvény, amely a héten kerül a parlament elé. A szakszervezet szerint inkább azzal kellene foglalkozni: miért távoznak külföldre a magyar dolgozók.

Mint oly sok minden, ez sem igaz már

A tervezetet május elején nyújtották be „A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” címet viselő javaslatcsomagba rejtve, és véglegesítene egy, a járvány idején bevezetett átmeneti szabályozást. A törvény értelmében minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül érkeznének az olcsó vendégmunkások az országba, és munkavállalási engedély nélkül is dolgozhatnának, ha a kormány erről rendeletben dönt.

Arról is a kormány dönt, hogy melyek lesznek a minősített munkaerő-kölcsönzők. Ezzel a veszélyhelyzeti időszak után hosszú távra is egyszerűsítenék a harmadik országbeli vendégmunkások érkezését.

Ugye, emlékeznek még a fideszes szlogenre? „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!”