Politika

„A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei”

Magyarország elszigetelődött, miniszterelnöke és külügyminisztere pedig - szoros orosz kapcsolataik miatt - biztonsági kockázatot jelentenek a NATO-ban, az Európai Unióban és a visegrádi együttműködésben - erről ír a Népszava hétvégi mellékletében megjelent dolgozatában Lengyel László közgazdász-politológus.

Ilyen az arca, amikor hazugságon kapják

Lengyel úgy látja, az orosz-ukrán háború időszakában Magyarország nem együttműködő szövetséges, nem segítő közvetítő, hanem vétófenyegetéseivel állandó akadályozója az együtt döntésnek.

„Azzal, hogy a Fidesz kizáródott az Európai Néppártból és nem tagja egyetlen frakciónak sem, a miniszterelnök-pártelnök nem vehet részt az Európai Tanács döntéseinek előkészítésében. Orbán Viktornak nincs helye a nyugati asztalnál” - fogalmaz Lengyel, majd felteszi a kérdést: „Meddig kormányozható úgy Magyarország, hogy vezetője politikai, gazdasági és katonai válság idején el nem fogadott személy a szorossá váló nyugati együttműködésben?”.

A politológus szerint a másik lehetséges tárgyaló Matolcsy György, akinek - Lengyel meglátása szerint - kinevezése óta nincs érvényes kapcsolata az EKB, a FED és a nemzetközi pénzügyi intézmények vezetőivel.

Lengyel ezután arról ír, hogy úgy látja, „a magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei”, és „mivel az intézményeket és a szabályokat a jövőben is a maguk érdekei szerint használják”, attól tart, hogy „az EU végre elinduló, minden jogállamot számon kérő kísérlete a rendszer egészének megkérdőjelezése nélkül, sikertelen marad”.

Lengyel szerint ezért az európai pénzek csökkentése, felfüggesztése mellett/helyett célszerű lenne a rendszer képviselőit érintő európai/amerikai Magnyickij-törvény alkalmazása (számlák befagyasztása, villáik, jachtjaik lefoglalása stb.) a rendszer oligarchái ellen. Az EU és/vagy az USA e döntéseivel szemben nem lehetne hivatkozni a magyar nemzet, az állam érdekére, és világos üzenet lenne a magyar választók számára, hogy valódi ellenségei, a válság okozói, nem Brüsszelben vagy Washingtonban, hanem magyarországi kastélyokban ülnek - vélekedik.