Sport

„Önkény, haszonlesés, fejétől bűzlő hal” - beleszálltak a fehérvári ultrák Orbán Viktor oligarchájába, Garancsi Istvánba, aki az Újpest FC felé kacsintgat

Orbán Viktor kebelbarátjába, a székesfehérvári futballklubot fenntartó és működtető oligarchába, Garancsi Istvánba is keményen beleszálltak a Mol Fehérvár szurkolói kedden, a Facebookon. Az RBD Ultras (Red-Blue, piros-kék, a csapat színei) annak apropóján adott ki közleményt, hogy két fordulóval az élvonalbeli bajnokság vége előtt a fehérvári futballcsapat az utolsó előtti, kieső helyen áll 31 ponttal, kétpontos hátrányban a bennmaradó helyen lévő Honvéd FC mögött.

A szóbeszédek szerint Garancsi lila-fehérre cseréli a piros-kék színeket

„A 2018-ban ránk szabadított »Mol Vidi« projekt a végnapjait éli. Garancsi vezető bunkerében már csak a propagandafőnök Várkonyi Ádám suttog kedves hazugságokat az első ember fülébe” - írják az ultrák a Facebook-posztban, amely aztán keresetlen szavakkal szól a fehérvári futball elmúlt négy-öt évéről. Arról írnak, hogy a fehérvári klubnál az elmúlt években:

·        „győzött az önkény, a gőg, a haszonlesés, a gyökértelenség és a nemtörődömség”;

·        a fejétől bűzlött a hal (…) megmérgezve mindent, ami útjába került;

·        „a végórákat éljük, és egyre fogy a levegő”;

·        „a regnáló vezetés által összehányt zsoldossereg már rég méltatlanná vált színeink viselésére”;

valamint arról is, hogy már nincsenek illúziók. Felmerült bennük az is, hogy bojkottálják a szervezett szurkolást, de végül folytatják a csapat lelátói támogatását, „amíg bármilyen esélye van a bennmaradásnak” (a Fehérvár a friss kupagyőztes Zalaegerszeggel és a már kiesett Vasassal játszik, az előttük álló Honvéd a Felcsúttal és a Mezőkövesddel).

A fehérváriak ebben a naptári évben a tizenöt bajnokiból csak kettőt nyertek - egyet a Vasas ellen -, és az utolsó hét meccsüket nyeretlenül zárták. Ilyen pocsék bajnoki szereplése évtizedek óta nem volt példa: a legutóbbi hét évben mindig dobogón végeztek, tíz év alatt kétszer nyertek bajnokságot. A csapat utoljára az 1999-2000-es szezonban szerepelt a másodosztályban, egyből visszajutott, és azóta sosem végzett a 8. helynél hátrébb.

Több forrásból származó, nem hivatalos hírek szerint a klubot finanszírozó Garancsi István az Újpest FC felé kacsintgat.

A Facebook-bejegyzés teljes szövege:

„Tisztelt VIDEOTON Szurkolók!
A 2018-ban ránk szabadított Mol Vidi projekt a végnapjait éli. Garancsi vezető bunkerében már csak a propaganda-főnök Várkonyi Ádám suttog kedves hazugságokat az első ember fülébe, miközben lábával finoman az asztal alá tolja a gázolajos kannát...
Mondhatnánk e helyütt, hogy mi szóltunk, mi fog történni, ha legszebb tradícióitól, történelmétől és identitásától megfosztják szeretett klubunkat, de az ellenállásunk történetét ti pontosan ismeritek. Győzött az önkény, a gőg, a haszonlesés, a gyökértelenség és a nemtörődömség. A fejétől bűzlött a hal és szép lassan a szag beszivárgott a klubház folyosóira, az irodákba, az öltözőkbe és végül elérte a pályát is, megmérgezve mindent, ami útjába került. Egyedül a lelátó állta útját masszív klórmész falként! Mi, Videoton ultrák és szurkolók együtt őrizzük a tradíciót!
A végórákat éljük, és egyre fogy a levegő az első osztályú fehérvári labdarúgás körül. Nincsenek illúzióink! Csoporton belül folyamatosan hétről-hétre egyeztetünk a saját eszközeinkről, melyek számunkra rendelkezésre állnak. Igen, felmerült a szervezett szurkolás bojkottjának gondolata is, de végül sok szempontot mérlegelve, a folytatás mellett döntöttünk. Nem szüntetjük be a lelátói támogatásunkat, amíg bármilyen esélye van a bentmaradásnak. A pályán és a klub körül zajló események már jó ideje nem bírnak semmiféle motivációval számunkra. Az erőt egymásból, a szurkolói-közösségből és a klubszeretetünkből merítjük, annak a klubnak a szeretetéből, amelynek a neve VIDEOTON és amelynek az aktuális csapata semmilyen említésre méltó fejezetét nem jegyzi történetének. A regnáló vezetés által összehányt zsoldossereg már rég méltatlanná vált színeink viselésére!
Az hal meg igazán, akit a temetésén már senki sem sirat meg. Gondoskodjunk róla együtt, hogy ha úgy hozza az élet és búcsúznunk kell az első osztálytól, az a búcsú legyen hangos! „A Videoton meccs az legyen zajos”! Megkérünk minden tábor-tagot a kockában és minden szurkolót legyen velünk és szeretett klubunkkal az utolsó utáni pillanatig, a hátralévő két fordulóban! Bármilyen nehézséget sodor elénk a sors, bármilyen hegyet épít elénk az élet, mi le fogjuk küzdeni! Ez az örök szerelem!
RBD '92 Ultras”