Sport

Terror az úszóedzéseken

Cseh Lászlóhoz hasonlóan egy másik magyar úszó, Kozma Dominik is látott-átélt olyan dolgokat az edzéseken, amelyeknek nem lett volna szabad megtörténniük.

 

„Volt, hogy a hajánál fogva húzta ki az edző az úszót a vízből”

Felkavarta az állóvizet a magyar úszósportban megrázó visszaemlékezésével Cseh László. A tokiói olimpia után visszavonult, ötkarikás ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok korábban a lelki terrorról, fizikai fenyítésekről beszélt, amelyeket az úszóknak el kellett szenvedniük a Kőbánya SC-nél Turi György edző irányítása alatt. Nem ő az egyetlen, aki látta és nehezen viselte az ilyesféle módszereket - a korábbi csapattárs, a vb- és Eb-bronzérmes Kozma Dominik is ugyanígy emlékszik vissza a kőbányai évekre.  

„Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal és puff a fejedre" - mondta az egykor az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát is felkészítő tréner módszereiről Cseh, aki szerint meg akarták törni őket, és nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna a medencében.

Kozma Dominik hozzá hasonlóan 2014-ig volt a Kőbánya SC úszója, és ő nehéz pillanatokat élt át.

„Sajnos a legtöbb helyen nem úszóknak, katonának nevelnek. A magyar úszósport még mindig ott tart, hogy a túlterhelésben hisz, aztán az ebből fakadó sérülések után semmilyen felelősséget nem vállal a klub, az edző. Nagyjából érzed, mikor van az a pont, amikor az edzés már nem visz előre, de a kiabálást ugyanúgy megkapod. Volt, hogy a hajánál fogva húzta ki az edző az úszót a vízből, sajnos ilyet is láttam. Az esetemben időnként a családi problémáinkat fűzték össze a teljesítményemmel, és utána megkaptam, hogy minden azért van, mert gyenge vagyok” - emlékezett vissza. „Ebből a módszerből kijöhet egy-egy Egerszegi Krisztina vagy Cseh László, a kérdés, hogy ennek mi az ára. Gyermekek ezreiről van szó, és csak nagyon kevesen jutnak el arra a szintre, hogy utólag talán azt mondják, megérte.”

Az úszószövetség elnöke, Wladár Sándor - állítása szerint - mindent megtesz, hogy ehhez hasonló esetek manapság már ne történhessenek meg.