Politika

Orbán Viktor elvesztette az Economx elleni helyreigazítási perét

Orbán Viktor - első fokon - elvesztette az Economx gazdasági lap ellen indított perét hétfőn, a Fővárosi Törvényszéken - írja a Media1. Egy sajtószemle miatt több lapot beperelt, többek közt a 24.hu-t, a Hírklikket, az Index.hu-t és a 444-et is. A miniszterelnök azokat a cikkeket kifogásolta, amik a SPAR vezérigazgatójának nyilatkozatát idézték. Hans Reisch ebben a magyar oligarchákról beszélt, illetve arról, hogy miért és milyen módon kezdte el kimenekíteni az országból a vagyonát az élelmiszerlánc.

Nincs formában a góré

A bíróság hétfői ítéletében kimondta: a miniszterelnöknek a közélet egyik legfontosabb közszereplőjeként nagyobb tűrési kötelezettsége van a róla megjelenő véleményekkel kapcsolatban. Az Economx csak az osztrák SPAR vezetőjének véleményét vette át, azt pedig nem lehet helyreigazíttatni.

A Media1 kereste a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy mit szól a felperes az ítélethez, de Havasi Bertalantól nem érkezett válasz. A kormányfő jogi képviseletét ellátó, Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez közeli Biczi és Turi Ügyvédi Iroda sem válaszolt a lapnak, így nem tudni, fellebbeznek-e a döntés ellen.