Politika

Az adófizetők pénzén hergeli az embereket a Fidesz-csicska Megafon

„Öngyújtó, sörösüveg és víz a könnygáz lemosására - durva erőszakra készülnek a pénteki tüntetés résztvevői” - ez volt a címe annak a cikknek, amely egy nappal a pénteki tüntetés előtt, csütörtökön jelent meg a Mandineren. Nem az ujjukból szopták ezt a megállapítást, a Reddit egyik felhasználójának posztja alapján készült az írás, amely azután híresült el, hogy a mindenre kapható, egykori náci karlendítéséről ismert Trombitás Kristóf megosztotta a Facebook oldalán.

Az adófizetők pénzén mocskolódnak

Trombitás egy Health nevű felhasználó posztját tekintette alapműnek, aki arra biztatta a pénteki tüntetés részvevőit, hogy legyen náluk párna, ha le kell ülni az Oktogonon, víz, ha le kell mosni a könnygázt, valamint öngyújtó, tűzgyújtó kocka, újságpapír. Ez utóbbiakról nem fejtette ki, hogy miért van rájuk szükség, de nem nehéz elképzelni: láttuk 2006-ban, mit művelt a ma már békésnek mondott, ám akkor kifejezetten felhecceltnek és agresszívnek látszó tömeg. Health még arra is felhívta a tüntetők figyelmét, hogy vegyenek fel fekete kapucnis pulcsit vagy kabátot, kesztyűt és maszkot, mindemellett igyanak sört, az üveget pedig tartsák meg. (Nyilván nem visszaváltás céljából szükséges megtartani az üvegeket, hanem azért, ha esetleg meg kell ütközni a rendőrökkel.) 

A hozzászólók nagy többsége nem ült fel a provokációnak, a legtöbben elküldték Healtht melegebb éghajlatra, de a Fidesz kommunikációs zászlóshajóját, az egykor újságként működő Magyar Nemzetet mindez nem hatotta meg: pénteken reggel - azaz, a tüntetés napján - megírta, hogy a baloldaliak durva összecsapásra készülnek. A máig ismeretlen, talán nem is létező Health bejegyzése viszont időközben eltűnt a Redditről, ő maga is köddé vált, mintha soha nem is lett volna. Állításai azonban ott maradtak a levegőben, sőt, bizonyára némelyeknek az agyába is befészkelték magukat.

Mindez azért is érdekes, mert Pottyondy Edina, a pénteki tüntetés egyik szervezője és felszólalója a Redditen olvasható bejegyzéssel tökéletesen ellentétes szöveget tett közzé a Facebookon. Ne takarjátok el magatokat, az arcotokat, legyetek felismerhetők. Ne hozzatok magatokkal fegyvert, fegyverként használható tárgyat, ne provokáljatok, ne engedjetek a provokációnak, a rendőrség utasításait tartsátok be, mert az ő felelősségük a rendezvény biztosítása. Ne gyújtsatok tüzet, ne használjatok pirotechnikai eszközöket, ha bármilyen szabálytalanságot észleltek, jelentsétek a rendőröknek vagy a segítőknek. Vigyázzatok magatokra és egymásra - zárultak Pottyondy Edina tanácsai.

Ilyen az, amikor a „baloldaliak durva összecsapásra készülnek”. A péntek reggeli Magyar Nemzet - az újságírás nem kis szégyenére - egyetlen mondattal sem utalt arra, hogy a szervezők elhatárolódnak az erőszaktól, az ott alkalmazott sajtómunkások megelégedtek azzal, hogy az ismeretlen Health Redditen megjelent posztjára alapozva a világvégéhez vezető erőszakot jósoljanak a péntek esti tüntetésre.

Ahol aztán láthattuk, mi történt. A több mint 100 ezer ember, többségük középiskolás és egyetemista fiatal, békésen és méltóságteljesen tiltakozott a fideszes pedofil-simogatás ellen. Szemben Trombitással és a Megafonnal. Ezek a fideszes szolgák nem a saját pénzüket költötték a hergelésre, hanem az adófizetőkét. Viszont a módszerekben nem válogattak.