Politika

„Magyar Péter kritikus megszólalása mélyebb erjedést mutat a Fideszben, mint amit eddig láttunk”

Semmiképpen nem igaz a jobboldali sajtó lózungja, hogy akik a pedofil kegyelmi ügy kapcsán lemondtak, emelt fővel távoztak. Egy ilyen vérlázító ügyben ugyanis nem lehet emelt fővel távozni - mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője.

Orbánt nem az ellenzék fogja megbuktatni, hanem a józanul gondolkodó fiatalok

A Fidesz részéről elindult az ismert koreográfia, a jobboldal ártatlanságának és a baloldal hibáztatásának sulykolása, de ezúttal ez nem jött be. A pedofil történet komolyan megrendítette a társadalmat, mert a téma érzékeny terület az emberek számára. Emlékezetes, hogy a Fidesz tele van hasonló ügyekkel, Borkaitól Szájeren keresztül Kaletáig. 

Kovács Zoltán szerint üres duma, amit a kormánysajtó hirdet, miszerint „ez a két nő többet tett a magyar nemzetért, mint az ellenzék együttvéve”, mert nem ad választ a lényegre, hogyan történt, kik jártak közben a kegyelem benyújtásakor. Ha mindezt feltárnák, akkor lehetne arról beszélni, ki mennyire emelt fővel távozott. De még mindig az látszik: az egész balhét úgy akarják eltakarítani, hogy ne derüljön ki a pontos történet. Pont attól, hogy nem vallják be, mi történt, marad benne a mocsokban Varga Judit, Novák Katalin, sőt, Balog Zoltán is.

Balog a felelősséget részben vállalta el, jóllehet a feltételezések szerint a református püspök állt végig a háttérben, eddig ismeretlen, valószínűsíthetően személyes kapcsolatok miatt. (Balog Zoltán közben megvált zsinati elnöki pozíciójától - a szerk.)

Kovács Zoltán szerint a családbarát, gyerekvédő kormány kilyukasztotta a retorikát, az ócska fideszes propagandát. Látni kell, hogy nem a baloldal megy az óvodákba, hanem Orbán és Novák pózolt a gyerekekkel.

Kérdés, milyen felelőssége, szerepe van az ügyben az ellenzéknek. Az újságíró mindenképpen feleslegesnek tartja, hogy az ellenzék a köztársasági elnök választásával foglalkozzon. „Most nem ez a lényeg, az egy tévút, hogyan válasszuk a köztársasági elnököt, mert ha a vita elmegy ebbe az irányba, az a Fidesznek jön jól és félreviszi a problémát, miközben rohad az egész kormányzat. Itt most arról kell beszélni, hogyan történhetett meg az egész egy magát családbarátnak és gyerekvédőnek hirdető kormányzattal” - mondta Kovács Zoltán. 

Szóba került Magyar Péter (a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit ex férje) szerepe is. Kovács szerint „ebben van kakaó”, mert Magyar személyében tipikus konzervatív Fidesz-káder jött elő, mégpedig mai, friss, valóságosnak látszó történetekkel. Magyar az egyik szereplő, megszólalása mélyebb erjedést mutat, mint amit eddig láttunk. Itt most nem emberek buktak meg, hanem a kormány szavahihetősége.

Orbánban most biztosan megrendült sokak bizalma, nyilván nem a törzsi szavazóiban, hanem abban a kritikus értelmiségben, amely még gondolkodik. Sokat tehet a közben felnőtt új generáció, amelyiknek eszébe jut: „ki ez az ember, aki mióta ő él, állandóan itt kiabál?”

Orbánt nem a harmatgyenge ellenzék fogja megbuktatni, hanem a józanul gondolkodó fiatalok - vélte az újságíró.