Politika

Pintér Sándor gyógyszere megint elgurult: a Belügyminisztériumnál tüntettek az újabb tanárkirúgások miatt

A polgári engedetlenségben részt vevő tanárok kirúgása miatt tiltakoztak szerda este a Belügyminisztérium épületén diákok, tanárok és szimpatizánsok. Törley Katalin, a Kölcsey Gimnáziumból ősszel kirúgott tanár, a Tanítanék mozgalom aktivistája azt mondta, sokkal dühösebb, mint két hónappal ezelőtt.

„A kormány egymillió gyereken akar bosszút állni?” - kérdezte, és szerinte nemcsak Maruzsa Zoltánnak és az ámokfutó Pintér Sándornak, de Orbán Viktornak is le kellene mondania. Azt ugyanakkor, hogy ez megtörténik, nem tartja valószínűnek.

Szerinte a tanárok részéről radikális munkabeszüntetésre van szükség. Elmondása szerint csütörtöktől többek között a Városmajori Gimnáziumban, az Eötvösben, a Szabó Lőrincben, a Karinthyban és a Madách Gimnáziumban is lesznek tanárok, akik nem veszik fel a munkát.

A diákokat is arra szólította fel, hogy szervezkedjenek, vegyenek részt ülősztrájkokban, álljanak a tanárok mellé.

„Általános sztrájkot!”, a „Csend nem rend!”, skandálták a résztvevők. Az Egységes Diákfront bejelentette: december 8-án országos ülősztrájkot tartanak, 9-én pedig az MTVA-hoz vonulnak, hogy elérjék: a köztévé mondja be, milyen tré a közoktatás helyzete.

Berta Beáta, a Karinthy Gimnázium tanára pedig azt mondta, a gimnáziumban csütörtöktől határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdenek tanárok.

A Tanítanék Mozgalom szombatra tüntetést hirdetett a Klebelsberg Központ elé, a belügynél pedig virrasztásokat tartanak.

Az Orbán-kormány egyre szaporább léptekkel halad a bukás felé.