Politika

„A fideszesek kiváltságosak, övék az ország, övék a világ, övék minden” - fiatalok tüntettek Orbán korrupt, csaló rendszere ellen

„Bizonyítványt állítunk ki azoknak, akik vizsga helyett egy telefonhívással szereznek jegyet!” - szólt a Minden Fiatal Magyarországa felhívása vasárnap délutánra, a budai Várba, ahol a Szent György térnél, Orbán Viktor miniszterelnök irodájának is helyet adó Karmelita kolostornál tiltakoztak a Völner-botrány hétfőn kipattant fejleményei ellen. 

 

A hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított igazságügyi exállamtitkár, Völner Pál egyik hozzátartozója, és Rogán Antal miniszter kabinetfőnöke, Nagy Ádám is szerepel azok között a személyek között, akiknek Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke egyetemi vizsgákat „intézett”. A Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom ifjúsági szervezetének akciójához csatlakozott az MSZP ifjúsági tagozata, a Piros Front is.

A tiltakozók szerint „egyetemisták tízezrei ülnek éjszakákon át a jegyzeteik felett ezekben a hetekben, hogy sikerrel vegyék a vizsgáikat, tanulnak, hogy jó állásuk, tisztes megélhetésük legyen. Mert úgy gondolják, így lehet előre lépni, ezzel szemben ül egy fiatalember az Orbán-kormány legnagyobb hatalmú minisztere mellett, jó fizetéssel, nagy irodával, titkársággal, szolgálati autóval, „ő azonban nem vett részt az egyetemi vizsgáin, és mégis átment rajtuk. Nem kellett tanulnia, nem kellett tudás, se szorgalom, így is többre vitte, mint kortársainak többsége. Miért? Mert egy fideszes kiváltságos. Neki ez jár. Mert övé a világ. Övéké. A kiváltságosoké. Övék az ország. Övék minden.”

A szervezők közölték, ők nem akarnak ilyen országban élni, hozzátéve, hogy azért tanulnak, hogy előre jussanak, és nem azért, hogy „surranópályán megelőzzenek a jól bekötöttek”. Azoknak pedig, akik a tankönyv helyett a párttagkönyvet választják, megüzenték: „Lehet, hogy a vizsgán csalással átmentetek, de nálunk megbuktatok.”