Politika

Így kell szórni a pénzt: három éve havi félmilliót vesz fel a külföldi nyelvtanulásért felelős biztos - a program el sem indult

Összesen 18 millió forintnyi fizetést vehetett fel - eddig - Bartos Mónika fideszes képviselő arra, hogy elősegítse a magyar diákok külföldi nyelvtanulását. Kinevezése óta egyetlen tanulót sem indítottak útnak a járvány miatt, ennek ellenére tavaly, amikor már leállították az az évi programot, meghosszabbították a politikus megbízatását.

Havi 500 ezer forint - a semmiért

Lassan három éve veszi fel miniszteri biztosi fizetését Bartos Mónika fideszes képviselő, aki a „9. és 11. évfolyamos tanulók célnyelvi országba történő tanulmányútjai előkészítésével és koordinációjával kapcsolatos feladatok ellátásért”, azaz a külföldi nyelvtanulási programért felel. Eddig egyetlen magyar diák sem utazott ki nyelvet tanulni e program keretén belül, és nemrég bejelentették, hogy a járványhelyzet miatt erre az évre is lefújják azt.

A programot még 2019 februárjában hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök. Minden kilencedikesnek és tizenegyedikesnek, vagyis körülbelül 140 ezer diáknak biztosítana ingyenes lehetőséget kéthetes külföldi nyelvtanulásra a nyári szünetben. Rá két hónapra, 2019 áprilisában nevezték ki két évre Bartos Mónikát miniszteri biztosnak havi félmilliós fizetésért, amelyet az 1,7 millió forintos képviselői illetményén felül kap. Ezen kívül a feladatai ellátásához hivatali gépjárművet is a rendelkezésére bocsátottak, először egy Skoda Superb-t, amelyet később egy Octaviára cseréltek le.

A felelőtlen fideszes pénzszórás újabb példája…