Bűnügy

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Az egyik legnagyobb és legerősebb maffiacsoport, az olasz ’Ndrangheta budapesti tevékenysége során is előkerült a fővárosi számlagyárügy főszereplőjének, dr. Vig Mórnak a neve. Az ex-ügyvéd egy olyan vállalkozásnak volt ugyanis a vezérigazgatója és részvényese, amely összefonódott az olasz bűnszervezet egyik magyarországi cégével - írja a Magyar Nemzet.

 

dr. Víg Mórt egy korrupciós ügyben korábban jogerősen elítélték

A fellelhető nyilvános adatok szerint a hírhedt olasz bűnszervezet, a ’Ndrangheta elleni nyomozás magyarországi szálában is felbukkant a fővárosi számlagyárügy kulcsfigurájának, dr. Vig Mórnak az egyik cége.

Emlékezetes, ez az az ügy, amelyben egy budapesti ügyvédnőt is elfogtak, igaz, azóta a nő - dr. Szilágyi Edina - szabadlábon védekezik és állítja, ő valójában áldozata, sértettje az ügynek és a bűncselekményeket nem ő, hanem egy másik, a hatóságok előtt jól ismert személy követte el. 

Az ügyvédnőt tavaly januárban helyezte átadási letartóztatásba a Fővárosi Törvényszék a catanzarói bíróság európai elfogatóparancsa alapján. A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása merült fel dr. Szilágyi Edinával szemben.

A nő a társaival együttműködve - akik a ’Ndrangheta szövetség tagjai - Olaszországban és külföldön is tevékenykedő bűnszervezetet alkottak. Ügyvédi státusát kihasználva bűntársaival formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtetett magyarországi cégeket, azokat azonban valójában a bűnbanda vezetője működtette és teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta, illegális vagyonátruházás, pénzmosás bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosására használta - írta korábbi közleményében a törvényszék.

Vig Mór neve is felbukkant az olasz maffia pénzmosási botrányában

A maffiaellenes olasz hatóságok 2017 óta nyomoznak a calabriai ’Ndrangheta nevű, a világ második legnagyobb maffiájának számító bűnszervezet több tagja ellen. A catanzarói államügyészség indítványára négy, budapesti székhelyű cég üzletrészeit, valamint bankszámláit vették bűnügyi zár alá a ’Ndrangheta pénzmosási ügyével összefüggésben. Ezek közé tartozott egy bizonyos Veritas Menedzsment Kft. is. 

Az a Privát Kopó bűnügyi portál tavaly jegyzett cikkéből derült ki, hogy a titkosszolgálati eszközzel rögzített megbeszélések során többször is szóba került a Veritas. Ezt a céget akarták felhasználni ugyanis arra, hogy egy ománi befektetői csoportot lehúzzanak. A kft. ügyvezetői - formálisan - a Cipruson élő Baxter Kenneth David, valamint - ténylegesen - Gaetano Loschiavo voltak.

A bűnügyi portál oknyomozásából kiderült, hogy a jelentős NAV-tartozást felhalmozó, a gyanú szerint csalás elkövetése céljából létrehozott vállalkozással szemben 2019 augusztusában kényszertörlési eljárás indult. Bő fél évvel korábban, 2019. január 24-én, a Veritas Menedzsment Kft. vezetését „átpasszolták” egy, akkor mindössze nyolc napja létező társaságnak, a GattobInc Zrt.-nek, amelynek vezérigazgatója és egyedüli részvényese pedig nem más volt, mint dr. Vig Mór - olvasható a Privát Kopó beszámolójában.

A Városházáig érő számlagyár

Dr. Vig Mór a Lánchíd ötmilliárddal túlárazott felújításához kapcsolódó fővárosi számlagyár kulcsfigurája, akit tavaly novemberben vett őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert belebukott egy több százmilliós számlagyárba. Később kiderült, az ügy jóval túlnő dr. Vig Móron, akinek céges számlájára a hídfelújítást végző A-Híd Zrt. másfél milliárd forintot utalt. Ezt az eddig megjelent információk szerint egy ügyvéd ismerősével együtt készpénzben felvették, majd a tetemes összeget visszajuttatták az A-Hídhoz köthető tulajdonosi körnek. Ezek a pénzek aztán egy bennfentes szerint a Karácsony Gergely vezette Városházán landolhattak.