Aktuális

Közpénzből vásárolta be a XVIII. kerületi önkormányzat a polgármestert az ATV műsoraiba

Szerződéssel igazolja Budapest XVIII. kerületi önkormányzata, hogy közpénzből fizették be Szaniszló Sándor DK-s polgármestert az ATV több műsorába, köztük az Egyenes Beszédbe is - írja a 24.hu közérdekű adatigényléssel megszerzett dokumentumok alapján. A csatorna ezt tagadja.

A Szaniszló Sándor - aki nem mellesleg a legtöbbet szereplő kerületi polgármester lett az ATV-nél tavaly - vezette XVIII. kerületi önkormányzat korábban egy 3,5 és egy 4,5 millió forintos megállapodást kötött az ATV-vel, amely szerint a képviselő a Start című műsorban egyszer, A nap híre adásaiban négyszer, az Egyenes Beszédben nyolcszor szerepelt. Utóbbi a legnézettebb politikai vitaműsor, kampányidőszakban akár 300-320 ezren is rákapcsolhatnak.

Az etikai kérdések mellett - mondjuk, hogy pártatlannak nevezhető-e egy televízió, ha politikusok bevásárolják magukat a műsorokba - jogi buktatói is lehetnek az esetnek: a médiatörvény szerint ugyanis az olyan műsorokban, mint az Egyenes Beszéd, fel kellene tüntetni, ha valaki anyagilag támogatta az adást. Az ATV cáfolta, hogy Szaniszló pénzért szerepelt volna az Egyenes Beszédben. Szerintük „a szerkesztők saját döntésük és kizárólag szakmai szempontok alapján hívták a műsorba szerepelni".

Korábban egyébként több ellenzéki politikusról, Horváth Csaba zuglói, Déri Tibor újpesti és Kiss László óbudai polgármesterről is kiderült, hogy önkormányzati szerződésük van az ATV-vel, de a kormányoldalról is született ilyen megállapodás: Karsay Ferenc, Budafok fideszes polgármestere például éveken át fizetett, hogy szerepelhessen a csatorna Start Plusz című műsorában - amelyben megjelenhetnek fizetett interjúk is.