Aktuális

Nem lesz kötelező maszkviselés a zárt terekben

Karácsony Gergely főpolgármester levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez és kezdeményezte, hogy a kormány vagy írja elő a zárt terekben, a tömegközlekedésen, boltokban és más közösségi helyiségekben a maszkviselés, vagy biztosítson lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy ezt előírják.

Az EMMI szerint a védekezés már oltásalapú

Pintér nem válaszolt a levélre, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV Híradója kérdésére azt írta, nem tervezik a kötelező maszkviselés előírását, ugyanis, „a védekezés már oltásalapú”.

Az EMMI szerint a kormány és az Operatív törzs folyamatosan figyeli a járványügyi helyzet alakulását, és ugrásra kész. Válaszukban megengedően jelezték, hogy senkinek nincs megtiltva a maszkviselés:

„A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet, és - az előző hullámokkal szemben - ma már van vakcina és a lakosság 60%-a védett. Emellett a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor), emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti”.

A háziorvosok a koronavírus-gyanús betegnél eddig is végeztek antigén gyorsteszteket, áll még az EMMI válaszában, és mostantól még többet tesztelhetnek, mert a kormány közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít részükre. Arról, hogy ki számít koronagyanúsnak, a háziorvosok saját hatáskörükben döntenek.