Aktuális

Döntött az izraeli kormány: jön a válaszcsapás Irán ellen

Hétfőn, délután harmadszor is összeült az izraeli hadi kormány, és úgy tudni, végleges döntést hoztak arról, hogy válaszcsapást adnak Iránnak a szombat éjjeli támadásra.

 

Izrael a válaszlépést az Egyesült Államokkal is koordinálja

A Sky News arról számolt be nemrég, hogy az izraeli hadi kormány hétfő délután megtartotta a harmadik ülését is az iráni támadás óta, és döntöttek arról, hogy válasz adnak Irán támadására.

Ezt az izraeli hadsereg (IDF) vezérkari főnöke is megerősítette. A helyi sajtóban megjelent cikkek szerint a hadi kormány olyan válaszcsapásról döntött, amely nagy károkat fog okozni Iránnak anélkül, hogy regionális háborút robbantana ki.

A Sky News azt is megjegyezte, hogy Izrael a válaszlépést az Egyesült Államokkal is koordinálja.

Tiszta és erőteljes válaszcsapás, amely órákon belül bekövetkezhet 

Az információt megerősítette többek között az izraeli 12-es tévécsatorna is, amely - a The Times of Israel szerint - saját értesülései alapján arról számolt be nemrég, hogy a hadi kormány úgy döntött, „tisztán és erőteljesen” visszavágnak Iránnak egy válaszlépéssel. Ennek célja az lesz, hogy jelezzék, Izrael „nem hagyja, hogy ilyen mértékű, ellene indított támadás reakció nélkül maradjon”.

A válaszlépés célja az is, hogy Izrael világossá tegye, nem hagyják büntetlenül, hogy az irániak válaszcsapással reagáljanak minden izraeli támadásra - beleértve ebbe azt a damaszkuszi bombázást, amely az iráni támadás előzménye volt.

Az Axios hírportál nemrég jelentette, hogy Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter egy vasárnapi telefonhívás alatt azt közölte Lloyd Austi amerikai védelmi miniszterrel: annak fényében, hogy Irán ballisztikus rakétákat is bevetett az akcióban, „nincs más választásuk”, minthogy válaszoljanak arra.