Sport

Németh és Cseke strómanként vehetik meg a taszári volt légibázist és az arra „kapcsolt áruként” ráakasztott újpesti futballklubot

A Nemzeti Sport újpesti forrásai szerint egy több üzletágban érdekelt magyar befektetői páros, Cseke István és Németh János tárgyal Roderick Duchatelet-vel a klub megvételéről. Értesülésünkre Móring József Attila (KDNP-s országgyűlési képviselő - a szerk.) úgy reagált, sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretné.” Ez az információ jelent meg tegnap a majdnem mindig jól értesült sportnapilap online oldalán. A cégnyilvántartás szerint Németh és Cseke túlzással sem sorolható a hazai gazdasági élet nagyágyúi közé. Korábbi cégeik többsége - csekély árbevétel mellett - a felszámolás vagy a kényszertörlés sorsára jutottak. Jelenlegi vállalkozásuk, a Németh és Cseke Kft. 2018-ban történt megalapítása óta mintegy 1 milliárd 500 millió forint nettó árbevétel mellett 20 millió 774 ezer forint adózott nyereséget ért el. Összesen. Honnan hát a pénz az Újpest FC. többmilliárdos vételárára?

Versenyeztetés nélkül, vevőkijelöléssel adta el a kormány a taszári repülőteret. Az erről szóló határozat 1822/2021. (XI. 25.) számon jelent meg a közelmúltban a Magyar Közlönyben. Az intézkedés szerint az értékesítés célja, hogy a korábban az amerikai haderő légibázisaként működött komplexum „kereskedelmi, ipari és logisztikai célú hasznosításával kereskedelmi repülőtér” funkciót kapjon.

A vevő - a határozat értelmében - a nyár elején 5 millió forintos törzstőkével alakult SGF Silu Global Fund Zrt., amely - akkor még - két magánszemély, Cseke István és Németh János tulajdonában állt.

A két férfinak - Németh és Cseke Kft. néven - közös, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó és építőipari tevékenységet folytató vállalkozása is van. A társaság honlapja szerint olcsó vietnámi és ukrán munkaerő toborzását is vállalják. A kft. 2018-ban 290 ezer forint nettó árbevétel mellett 10 ezer 610 forint, 2019-ben 577 millió forint nettó árbevételt produkálva 64 millió 30 ezer forint, míg 2020-ban 962 millió forint nettó árbevételt realizálva 20 millió 700 ezer forint adózott eredményt ért el.

Nyilvánvaló, hogy ebből a pénzből sem taszári repteret, sem NB I-es futballcsapatot nem lehet vásárolni.

Mielőtt bárki azt feltételezné, hogy az üzletemberek a korábbi vállalkozói tevékenységük során gyűjtögettek össze akkora vagyont, amelyből hatalmas ingatlant és élvonalbeli fociklubot képesek vásárolni, sietve leszögezzük: kizárt.

Ugyanis Németh János és Cseke István nevéhez szinte kizárólag olyan gazdasági társaságok köthetők, amelyek nem zavartak különösebben sok vizet a hazai gazdasági életben. Nyersen fogalmazva: fing cégek voltak.

Németh vállalkozásai:

AGRO-Pam Kft. (felszámolással szűnt meg), BCM-Care Hungary Kft. (kényszertörléssel került a cégtemetőbe), MNM-Kaposvár Kft. (felszámolással ért véget a működése).

Cseke cégei:

B.B.-Transport Kft. (felszámolás sorsára jutott), TOP-TRADE 3000 Kft. (felszámolással fejezte be tevékenységét), TRANSPORT Kft. (felszámolás vitte el).

Feltűnő, hogy a két üzletember egy-egy esetben igen jó érzékkel hagyta el a süllyedő hajót: kevéssel azt megelőzően, hogy felszámolási- vagy kényszertörlési eljárás indult a vállalkozással szemben, hanyag eleganciával leléptek az agonizáló társaság színpadáról (BCM-Care Hungary Kft., illetve TOP-TRADE 3000 Kft.).

A Németh és Cseke Kft. honlapjára tévedők azzal a furcsa állítással szembesülhetnek, hogy „A Németh és Cseke Kft. több mint 5 éve működik az építőiparban.” Ez biztosan nem felel meg a valóságnak, ugyanis a cégnyilvántartás adatai szerint a cég alakulási dátuma: 2018. 01. 11.

„A cég alapítói korábban Svédországban tevékenykedtek, épület-felújítási munkálatokban, majd egy állami tender elnyerését követően fa- konténer lakások gyártására, letelepítésére - összesen mintegy 4 000 négyzetéteren - kaptak megbízást” - írják bemutatkozójukban.

„Megnövekedett munkaerőigényét cégünk közreműködésével 2018. július óta munkaerő-kölcsönzéssel elégítjük ki az autóiparban érdekelt Yanfeng Hungary Automotive Interior Systestems Kft. igényeit. A fluktuációt is beleszámítva 2018. július óta a Németh és Cseke Kft. közel négyszáz dolgozót közvetített ki. További referenciáink között megtalálható a Hungarian Table Top Kft., a Belvárosi Szállodák Kft. és a Dózsa MGTSZ Zrt.” - olvasható a referenciákat felsoroló - nem túlságosan hosszú - részben.

A fentiek egyáltalán nem oszlatják el a gyanút - inkább erősítik azt -, hogy Némethék nem a saját vagyonukból fizetik meg a taszári, mintegy 500 hektáros ingatlan, valamint a nagy múltú, milliárdos éves költségvetésből gazdálkodó Újpest FC. tulajdonjogának vételárát. Két ilyen volumenű ügyletre a két férfinak egyszerűen nincs pénze.

A Pesti Riport forrása szerint a taszári reptér és a lila-fehér sportklub megvásárlása pénzügyileg összefügghet, ugyanis a Somogy megyei földterület megvételére banki hitelt vesz fel az SGF Silu Global Fund Zrt., és az ingatlan árát úgy „lőhették be” az értékbecslők, hogy abba az újpesti focicsapat vételára és néhány hónapos működési költsége is beleférjen. Németh és Cseke teljesen tapasztalatlan az ingatlanfejlesztés területén, kiskaliberű, a gazdasági életben alig ismert vállalkozók, akik nem rendelkeznek az üzlet kivitelezéséhez szükséges tőkével, csupán „ki lettek találva” erre a projektre. A nevük alatt bonyolítják le az ügyletet, aztán majd - egy bizonyos idő elteltével -, amikor elcsendesülnek a taszári bázis eladása körüli hullámok, és már nem fog érdeklődést mutatni a média az adásvétel körülményei iránt, szinte észrevétlenül színre léphet az igazi vevő, akinek kilétét most még sűrű homály fedi. Az újpesti focicsapat csak egy szükséges rossz, egy kapcsolt áru ebben a tranzakcióban. Orbán Viktor feltételül szabta a reptér valódi vevőjének az egykor szebb napokat látott patinás klub megszerzését és működtetését, ahogy tette azt korábban más futballcsapatok esetében is. „A taszári terület vételára sem áll Némethék rendelkezésére, nemhogy ráadásként még egy költséges sportvállalkozást is vásároljanak. Az Újpestet azért kell bevállalnia a valódi vevőnek, mert anélkül nem kapta volna meg a somogyi repteret. Németh és Cseke csak kirakatbábu ebben a történetben" - világított az összefüggésre az informátor.

Erre utalhat az a tény, hogy néhány napja bekerült az SGF Silu Global Fund Zrt. részvényesei közé Kovács Zoltán, az Újpest FC. egykori válogatott labdarúgója, a klub korábbi sportigazgatója, aki - a Megyeri útról történő kényszerű távozását követően - a DVTK, a Siófok, valamint a Videoton csapatánál hasonló pozíciót töltött be.

„Szükségtelen bizonygatni, hogy Kovács nem ért az ingatlanfejlesztéshez, tehát nem ezért kapott 12 százaléknyi részvénycsomagot a - most még - Németh és Cseke neve alatt futó társaságban. Ő fogja irányítani az újpesti labdarúgást, ő fogja vezényelni a klubon belüli átalakításokat” - magyarázta a Pesti Riport bennfentes forrása.