Sport

Tőzsér Dániel és haveri köre demoralizálja a debreceni futballt

Másfél éve teljes vezér- és tulajdonos csere történt a DVSC-nél, Szima Gábor és csapata távozott, Szabó Péter és stábja érkezett. Ha pontosabban akarunk fogalmazni, Tőzsér Dániel és baráti köre került fokozatosan pozícióba.

Haverok, buli, hanta

Már Tőzsér sportigazgatói kinevezése is nagy vihart kavart szurkolói körökben, mivel úgy vélték, játékosként és csapatkapitányként köze volt az egy évvel korábbi kieséshez. Erről valószínűleg az ellehetetlenített, és a kispadról szezon közben felálló vezetőedző, Herczeg András tudna bővebben beszélni. Egyébként is nonszensz, hogy a kizuhanásban alibijátékával hozzájáruló kapitány az NB II-ben rögvest kulcspozíciót kapjon, immáron klubvezetőként. Mintha minden el lett volna előre tervezve… Az idősebb Loki drukkerek ráadásul nem feledték, mikor fradistaként játszott nevelőegyesülete ellen, mit is mutogatott a B-középnek. Na, de fátylat mindezekre, majd a munkájával feledteti a történteket - gondolták…

Tőzsér első ténykedéseként, barátját, az addig leginkább az utánpótlásban, kis korosztályoknál dolgozó Jeremiás Gergőt tolta be az első csapat szakmai stábjába, aki ezek után villámkarriert futott be, mára már ő vezeti, még ha csak ideiglenesen is, minden gyakorlat nélkül, B licenccel az NB-I-es csapatot.

Mint ahogy nem kértek a másik baráttól, Huszti Szabolcstól sem, akit Kondás Elemér menesztése után ülhetett a kispadra, újabb pofont adva a drukkereknek. Az egykori kiváló labdarúgó, nyolc általánossal, C licenccel, egy percnyi gyakorlat nélkül lett a DVSC vezetőedzője, bár papíron, Toldi Gábor neve mögé került ez a titulus. Már akkor lehetett sejteni, ebből sok jó nem sülhet ki, mára pedig be is bizonyosodott: menesztették, igaz, csak szurkolói nyomásra a „nullkilométeres” edző havert. 

Az első csapat után Tőzsér figyelme az akadémia felé terelődött, hiszen ott is zsíros állások várták a barátokat. Szó szerint lefejezte a Debreceni Labdarúgó Akadémia vezetését, kirúgva a korábbi ügyvezetőt, Makray Balázst, akinek komoly neve van a szakmában. Következett a DVSC sikeredzője, az akadémia szakmai igazgatója, Herczeg András, akinek eltávolítása, majd vissza hozatala már-már bohózatba illő volt. Előbb kirúgták, majd felsőbb nyomásra visszahívták, bár már csak egy névleges posztra, ő lett a DLA elnöke.

Jöttek a barátok, de úgy is fogalmazhatnánk, a Hegedűs-család, az Olasz Focisuli vette át az uralmat. Operatív igazgatóként, megfelelő képesítés nélkül - ezen meg sem lepődtünk - Hegedűs Gábor fia, Tamás váltotta Szalánczi Zoltánt. A Hegedűs-klán áldásos tevékenységéről egyébként Balmazújvárosban és a Hajdúböszörményben tudnának igazán hosszan beszélni. Információink szerint amióta az akadémia létezik, nyíltan szidták az ott folyó szakmai munkát, ráadásul a bennfentesek szerint nyíltan a debreceni labdarúgás ellen dolgoztak, egyetlen gyereket sem adtak a DLA-nak. Akiket lehetett, eladták a Puskásnak, Honvédnak, MTK-nak.

A haverok pozícióba juttatása ezzel még nem zárult le, a mindenhol megbukó, a fehérvári utánpótlástól is kiebrudalt Kolbe Ádám került Herczeg András székébe, szakmai igazgatóként, akinek irányítása alatt nulla tapasztalattal, megfelelő képesítés nélküli észosztás zajlik a hosszú évek óta ott dolgozó, képzett edzőknek.

Miközben a csapat nyílegyenesen halad a másodosztály felé ismét, Debrecenben attól tartanak, a Tőzsér-cimborák sorának közel sincs még vége. Joggal teszik fel a kérdést: vannak még barátok, akiknek készítik a helyet? Úgy tűnik, igen. Meg nem erősített információk szerint a legesélyesebb jelölt aZ NB I-es csapat kispadjára az exfradista Tímár Krisztián, a Tőzsér haveri kör újabb embere.

(A golok.hu véleménycikke)