Sport

Erőnléti problémák vannak Újpesten?

Tragikusan kezdte az OTP Bank Liga idei szezonját az Újpest, Michael Oenning együttese hat fordulót követően nyeretlen, mindössze három pontjával pedig kieső helyen áll a bajnokságban. A gyenge szereplés okait hamar meg kell fejtenie a szakmai stábnak, a lila-fehér csapatnak innentől mindenképp hármasával kellene gyűjtögetnie a pontokat.

A második játékrészben rendszeresen az összeomlik az Oenning-alakulat

Létezik egy szembetűnő statisztika: az első és második félidő közötti égbekiáltó különbség a lila-fehér gárdánál. Az Újpest ugyanis az eddig lejátszott hat bajnokiján háromszor vezetett, kétszer állt döntetlenre és mindössze egyszer volt hátrányban a szünethez érve, ezzel a mutatóval pedig a legjobb az OTP Bank Ligában, ha csupán az első félidőket nézzük, az Újpest az NB I listavezetője!

Ehhez képest a második játékrészben rendszerint az összeomlás jeleit mutatja az Oenning-alakulat, amely hat találkozójából öt alkalommal is elvesztette a szünet utáni negyvenöt percet, így ez az összesített táblázatban már tíz hely visszaesést, azaz veszélyzónát eredményez.

Kétségtelen, a külső körülmények sem az Újpest mellett voltak, hiszen a bajnokság rajtja után csütörtök esténként még Konferencia-liga találkozók is terhelték a csapatot, emellett kétszer emberhátrányba is kerültek (mindkét esetben 1—0-s előnyben jött a piros lap).

Ezek azonban aligha kizárólagos magyarázatok az együttes gyenge szereplésére. A lila-fehérek kispadja eddig elég rövidnek bizonyult, úgy tűnik, nyáron nem igazán sikerült megerősíteni a csapatot, sem mennyiségi, sem minőségi szempontból. Sokatmondó adat, hogy az Újpestnek van a legtöbb olyan mezőnyjátékosa (Mitrovic, Kastrati, Koutroumpis, Antonov), aki mind a hat idei bajnokit végigjátszotta, ráadásul ők valamennyien kezdőként szerepeltek a gárda összes Konferencia-liga selejtezőjén is. A sorozatos terhelés komolyan próbára teszi az újpesti játékosok állapotát, akik mentálisan és fizikailag is rendre elkészülnek erejükkel a mérkőzések végére.

A bukdácsolásban természetesen Michael Oeninng vezetőedző felelőssége is felmerül, akit az újpesti szurkolók rendszerint kritizálnak cseréi miatt. Pedig a német szakember előző magyar csapatával, a Vasassal éppen ellenkezőleg szerepelt, a 2016/17-es idényben 12 alkalommal is hátrányból állt fel (hatszor-hatszor nyert és mentett egy pontot), ennek nyomait sem látni a mostani Újpestben.

A lila-fehérek legutóbb tíz éve kezdték ilyen rosszul a bajnokságot, az akkori pocsék rajt Mészöly Géza állásába került, most Oenning alatt is egyre forróbb lehet a kispad.