Sport

A sportközgazdász szerint az Újpest költségvetésben utolérheti a Ferencvárost

Súlyos tízmilliárdokba fog kerülni az Újpest adásvételét április végéig véglegesítő Mol számára, hogy a labdarúgó NB I-ben évek óta szenvedő csapatból stabilan dobogós, nemzetközi kupaszereplő együttest faragjon - derül ki Muszbek Mihály elemzéséből.

 

A jelenlegi játékoskeretet alaposan meg kell erősíteni

A sportközgazdász, a lila-fehér klub korábbi résztulajdonosa szerint mindenekelőtt mintegy 10-11 millió euró (3,9-4,3 milliárd forint) körüli egyszeri játékosvásár­lási beruházásra lenne szükség, a jelenlegi keret ugyanis nem versenyképes az élmezőnnyel - 7-10, valódi erősítést jelentő futballistára van szükség.

Muszbek Mihály úgy véli, évi további 6-8 milliárd forintos folyó kiadáspótlással is számolni kell, legalább öt esztendőn keresztül, hogy a csapat az NB I dobogósa legyen. Muszbek számításával egybeesik, hogy sajtóinformációk szerint a MOL évi 7-7,5 milliárd forintot költ majd az Újpestre. Összehasonlításképpen: a nemzetközi kupaporondon keresett összegeket nem számolva hozzávetőlegesen a Ferencvárosnak hasonló a költségvetése.    

„Ha az új befektető jól költi el a biztosan kalkulálható jövőbeni 35-40 milliárd forintot, 2030 elejére versenyképes, önfinanszírozó klub lehet az újpesti futballcsapat” - fogalmazott.

Szabados Gábor sport­közgazdász hasonlóan vélekedik.

Biztos, hogy jelentős befektetésre van szükség, az Újpest ugyanis a költségvetés terén milliárdos hátrányban van, és nem csak a Ferencvároshoz képest. Fontos hangsúlyozni, hogy az emlegetett összegekkel sem a Fradi utolérése lehet a cél, hanem a felzárkózás a zöld-fehéreket üldöző csapatok közé. Ha a Molban megvan a szándék, akkor ez néhány év alatt sikerülhet” - magyarázta. 

Hogy érzékeltessük a különbséget: a Fradi a 2022-es adatok szerint 17,22 milliárdos büdzséből gazdálkodott, míg az Újpest összbevétele 2,62 milliárd volt.