Politika

Undorítónak tartja Orbán nagy-magyarországos sálját a szlovák külügyminiszter

Már szinte minden szomszédos ország elítélte a magyar miniszterelnök bunkó viselkedését. Az osztrák külügy pedig mihamarabb szeretné tájékoztatni a magyar kormányt arról, hogy a Magyar Királyság nagyjából 100 éve megszűnt.

Folyamatosan provokálja Európát, ez élteti

A magyar miniszterelnök vasárnap egy olyan sálban nézte végig a görög-magyar meccset a Puskás Aréna VIP-jából, amit két Nagy-Magyarország díszített. Mindez pedig nem valamilyen lesifotóból derült ki, hanem Orbán Viktor tett ki egy videót arról, ahogy ebben a darabban cseveg Dzsudzsák Balázzsal.

Orbán sáljára hétfőn Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter is reagált az oldalán: „A szlovákiai magyarok itthon vannak, és ide tartoznak, mint minden más állampolgár. Polgáraink. De aminek nincs helye a kapcsolatainkban, az az irredentizmus és a revizionizmus. Hogy hová vezetnek az ilyen érzelmek és tervek, azt láttuk 1939-ben, és látjuk ma Ukrajnában az orosz agresszió alatt.”

Majd az undor szóval írta le, mit érez a magyar miniszterelnök viselkedésével kapcsolatban. Orbán sáljáról Andrej Stančík (OľaNO) külügyi államtitkár azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök megnyilvánulása rendkívül érzéketlen, különösen az ukrajnai háborúra való tekintettel, ami során Oroszország birtokba vette a szomszédos ország területének egy részét. Hangsúlyozta, Szlovákia egy független és szuverén állam, nem pedig Magyarország része. Nem tudja elképzelni, hogyan kerülhetett Orbán nyakába egy ilyen, Szlovákiára nézve sértő sál. „Az ilyen jellegű történelmi revizionizmus manapság rendkívül veszélyes.” Az Európai Parlament alelnöke, Michal Šimečka (Progresszív Szlovákia) is kifogásolta Orbán sálját. „A politikában számítanak a szimbólumok is. Amikor egy szomszédos ország miniszterelnöke nagy-magyarországos sálat tesz a nyakába, tagadva az önálló Szlovákia létezését, az veszélyes jelkép.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a Twitteren azt írta: „Európa a második világháború vége óta a legnagyobb biztonsági és gazdasági kihívásokkal néz szembe. Az országok egysége és együttműködése az EU-ban most kulcsfontosságú. Orbán Viktor magyar miniszterelnök provokációja elfogadhatatlan. Teljesen megértem szlovák és más barátaink bosszúságát.”

Orbán Viktor igyekezett egy Facebook-poszttal lezárni a kérdést, de csütörtökön meg kell jelennie Kassán, a V4-es csúcson, ahol valamiféle választ kell adnia arra, mégis hogyan is viszonyul a sálja a környező országok területi integritásához.