Politika

Egy igaz hír: Orbán Viktor szegényebb lett

Közzétették a miniszterelnök vagyonnyilatkozatát. Orbán Viktor feleségével, Lévai Anikóval közösen vezetett számláján 4 millió forinttal kevesebb összeg szerepel. Mi jöhet még?

 

Bankszámláján már csak 10 millió forint van - hihető

Nyilvánossá vált a köztársasági elnök, a kormánytagok, a parlamenti képviselők friss vagyonnyilatkozatai, amelyeket január 31-ig kellett leadniuk. Az Országgyűlés oldalán elérhető a kormányfő vagyonnyilatkozata is. Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó szabályainak megfelelően az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselők és a nemzetiségi szószólók minden évben január 31-ig vagyonnyilatkozatot tesznek, amelyhez csatolják a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettársuk és gyermekeik vagyonnyilatkozatát is.

Orbán Viktor ingatlanjaiban nem történt változás 2023-ban sem: felerészben tulajdonosa egy 2002 májusában vásárolt XII. kerületi ingatlannak és egy 2013 szeptemberében vásárolt felcsúti házat birtokol.

Nagy értékű ingóságokat idén sem tüntetett fel, tartozása nincs. Orbán Viktor a feleségével, Lévai Anikóval 2002-ben közösen felvett egy 20 millió forintos hitelt, amelyet hosszú évekig törlesztett, de a 2022. január 31-ig leadott nyilatkozatában már nem szerepelt.

Több évig nem volt megtakarítása, de tavaly hitelintézeti számlakövetelésként feltüntetett mintegy 14 millió forintot (feleségével közös számlán). Ez az összeg friss vagyonnyilatkozatában csaknem 4 millió forinttal csökkent.  

Feleségével, Lévai Anikóval közös számláján már csak 10 millió forint van.

Orbán pártelnöki feladatait díjazás nélkül látja el, miniszterelnökként 2019 és 2023 között a havi bruttó 1 millió és 5 millió forint közötti jövedelmi kategóriába tartozott. Országgyűlési képviselőként 2019-ben az 500 ezer és az 1 millió forint közötti jövedelmi kategóriába, 2020 és 2023 között az 1 millió és az 5 millió forinti közötti kategóriába esett.

A miniszterelnök 2024-ben, havonta már 6 millió 700 ezer forint körüli összeget vághat zsebre. Hivatalosan.