Politika

Nagy Márton magához rendelte a SPAR vezetőjét és jogi lépésekkel fenyegette meg

„Elítélem a SPAR vezetőjének kijelentéseit, aminek következményei lesznek, ezt múlt héten személyesen is elmondtam neki” - fogalmazott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn egy sajtótájékoztatón, ahol ismertette Magyarország új versenyképességi stratégiáját.

 

„A vállalat fontolja meg, hogy elmegy-e innen”

Nagy Márton a SPAR megvételéről - amit legutóbb Lázár János lengetett be - leszögezte: „Foglalkoztam a SPAR kérdéskörével. Korábban már elmondtam: elítélem a vállalat kijelentéseit, amik következményekkel fognak járni.” A miniszter kiemelte, hogy ilyen veszteséges működés mellett a vállalat fontolja meg, hogy elmegy-e innen. Majd elárulta: „Múlt héten behívtam a SPAR vezetőjét, és elmondtam neki, hogy minden kijelentésnek következménye van, és haladéktalanul támassza alá, amit mondott.”

Kikérjük magunknak ezt a hangnemet. Fáradjanak ide, és mondják el, mire alapozzák ezeket a kijelentéseket, amiknek következményei lesznek.”

Konkrét következményeket azonban nem említett. Szerinte „önmagában következménye van annak, hogy nagy veszteséggel működnek. Nincs döntés még arról, hogy megvásárolnák, Lázár Jánostól eddig csak javaslatként hangzott el”.

Ugyanakkor közben az is kiderült, hogy pert fontolgat a magyar kormány a SPAR ellen - értesült a Világgazdaság megbízható forrásokból. Eszerint a kiskereskedelmi lánc nem ússza meg a hetekben kirobbant botrányt annyival, hogy kemény üzeneteket kapott a kabinet részéről, és hamarosan konkrét lépések is történhetnek az ügyben.

Sajtóértesülések szerint  magyar kormány rágalmazás miatt helyezte kilátásba, hogy bíróság elé citálja a boltláncot. Minden bizonnyal nem a SPAR Magyarországot, hanem az osztrák anyacéget, amelynek tulajdonosa, egyben vezérigazgatója szokatlanul éles és támadó nyilatkozatot tett március közepén a magyar kormányról.