Politika

Szijjártó Péter visszavonta a Csíki Sör tulajdonosának diplomata-útlevelét

Idén január 7-én egy bukaresti rendszámú Bentley 162 km/h sebességgel száguldott az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán - ahol egyébként 100 km/h sebességkorlátozás volt érvényben. Ez a vétség 3300 lejes (mintegy 250 ezer forintos) büntetéssel és a gépkocsivezető jogosítványának 90 napos bevonásával járt.

Amikor baj van, akkor magyar, ha nincs baj, román

A luxusjárművet Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa vezette. Az üzletember nem nyugodott bele a büntetésbe és ügyvédjével fellebbezett, ebben pedig arra hivatkozik: ő magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel is rendelkezik, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja.

Románia engedi a többes állampolgárságot, az viszont általános érvényű nemzetközi szabály mindenhol: ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Magyarán Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, viszont Romániában nem, ott román állampolgár.

Magyar Levente parlamenti államtitkár képviselői kérdésre adott, február 5-én kelt válaszában arról adott tájékoztatást, hogy a külgazdasági és külügyminiszter visszavonta Lénárd András diplomata útlevelét, annak használatára a továbbiakban nem jogosult.