Politika

Drámai mélyponton a Fidesz támogatottsága a fővárosi fiatalok körében - csak az általános iskolát végzettek körében van jelentősebb bázisa a pártnak

Ha most hétvégén lenne a főpolgármester-választás, Karácsony Gergelyre a választók 51 százaléka szavazna. A Fidesz támogatottsága a fővárosi fiatalok körében drámai mélypontra zuhant, viszont a nyolc osztályt vagy kevesebbet elvégzett szavazók a kormánypárt jelöltjét preferálnák.

Egyre jobban rohad a narancs

Egy fővárosi felmérésből kiderül, amelyet 1000 fős mintán készített a Medián és a 21 Kutatóközpont,  hogy Karácsony Gergely főpolgármester nyár óta stabilizálta a helyzetét.

Egy „most vasárnapi” feltételezett választáson ugyanis a júliusi 46 százalékkal szemben újra a választók abszolút többsége, 51 százaléka szavazna rá, miközben az - egyelőre meg nem nevezett - fideszes jelöltre csak 30 százalék.

Az 50 évesnél fiatalabbak korcsoportjaiban magabiztosan vezet a hivatalban lévő főpolgármester, az idősebbek körében kiegyenlített a helyzet. A nyolc osztályt vagy kevesebbet elvégzett szavazók a kormánypárt jelöltjét preferálnák, a közép- és felsőfokú végzettségűek körében viszont igen jelentős Karácsony fölénye.

A legdrámaibb összeomlást a Fidesz a fővárosi fiatalok körében mutatja. A 18 és 29 éves korosztályban az Orbán-párt támogatottsága csupán 10 százalékon áll,  míg Karácsonyé 69-en. A 29 és 39 éves korcsoportban sem sokkal jobb a Fidesz helyzete, itt 12 százalék voksolna rájuk, míg Karácsonyra 60.