Politika

Megszűnhet a családi pótlék?

Ungár Péter tette fel a kérdést, ami miatt sok kisgyermekes szülő kaphat a szívéhez. A kérdést Csák János miniszter korábbi kijelentésére alapozta, amely szerint a tárcavezető nem tartja jó iránynak, ha valaki nem a munkaerőpiacról, hanem segélyből él meg. (Vajon kikre célozhatott?)

 

„Tervezi a kormány, hogy megszünteti a családi pótlékot?” - ezt a kérdést tette fel Ungár Péter, az LMP társelnöke Csák János kulturális és innovációs miniszternek a parlamenten keresztül. A megdöbbentő felvetést Ungár a tárcavezető egy korábbi kijelentésére alapozta. Felidézte: Csák a Népjóléti Bizottság egyik ülésén azt mondta: „A családi pótlékot értem mind a kettőjüktől, de nem tudjuk feladni azt, hogy a demográfiát és a gazdaságot együtt kell néznünk. Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak.”

Ez alapján kérdezte meg Ungár, mi állhat a háttérben. 

A családi pótlék régóta komoly vitát szül Magyarországon, hiszen 2008 óta nem emelkedett:

·        az összege, az jelenleg is 12 200 forint egy gyermek után,

·        ha a gyermeket a szülő egyedül neveli, akkor 13 700 forint;

·        két gyermek esetén, gyermekenként 13 300 forint;

·        egyedülálló szülőknél két gyermek után gyermekenként 14 800 forint;

·        három vagy több gyermek után gyermekenként 16 ezer forint jár;

·        amikor a szülő egyedül nevel három vagy több gyermeket: 17 ezer forint/gyermek;

·        a tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékos gyermeket nevelő szülők 23 300 forintot kapnak gyermekenként;

·        amikor pedig a szülő egyedül van ebben a helyzetben, 25 900 forintot kap/gyermek.

Az elmúlt több mint másfél évtizedben az élet jelentősen megdrágult Magyarországon, az elmúlt évek rekordinflációja után pedig joggal merülhetne fel, hogy kezdeni kéne valamit az elértéktelenedett, ma már elenyészőnek tűnő összeggel.

Ezt korábban már az LMP is felvetette, valószínűleg ezért tartja melegen a témát Ungár. Tavaly év végén írt arról az Economx, hogy egy felmérés szerint meg kellene duplázni a családi pótlék összegét.  A közvélemény-kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a magyar lakosság szerint is mára drasztikusan elinflálódott a családi pótlék összege. Abban eleve elsöprő arányú, közel 90 százalékos az egyetértés, hogy a családi pótlék összegének emelése igencsak időszerű lenne.