Politika

Ukrajna támogatása: az EU nem fogadta el Orbán Viktorék ajánlatát

Az uniós vezetők nem fogadták el a magyar kormánynak azt a javaslatát, amely az 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt támogatásra vonatkozott - értesült a Reuters.

 

Az EU vezetői megunták Orbán zsarolásait

Orbán Viktor még a decemberi csúcstalálkozón vétózta meg azt a négy évre szóló, 50 milliárdos támogatást, amelyet Ukrajnának adnának az EU tagállamai. Az uniós politikusok azóta is próbálnak nyomást gyakorolni Orbánékra ebben az ügyben.

Nemrég a magyar kormány is tett egy kompromisszumos javaslatot. Ennek a lényege Orbán Viktor elmondása szerint az lenne: Magyarország kész jóváhagyni a támogatást, ha cserébe a tagállamok garantálják, hogy minden évben döntenek arról, hogy továbbra is küldjük-e ezt a pénzt, vagy sem.

A Reuters nemrég úgy értesült, hogy e javaslat ellenére továbbra sincs megegyezés a felek között, nem fogadják el Orbánék kompromisszumos javalatát.

A Reuters forrása úgy fogalmazott, hogy a javaslat elfogadhatatlan volt az EU többi vezetőjének. Mint mondta, ha ehhez hozzájárulnának, akkor Orbán Viktor gyakorlatilag bármelyik alkalommal ismét megvétózhatná Ukrajna támogatását (magyarul: folyamatosan zsarolhatna), és ez az, amit el akarnak kerülni.

Eközben hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter is tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Andrij Jermakkal, az elnöki hivatal vezetőjével. Szijjártó egy 11 pontos javaslattal érkezett a találkozóra, és a megbeszélésnek egyértelműen pozitív volt a visszhangja,  bár a jelek szerint arra az Orbán-Zelenszkij találkozóra, amelynek tető alá hozatala az egyik cél lett volna, egyelőre nem kerül sor.