Média

Az Igazságügyi Minisztérium hónapokon át lopta több portál cikkeit

Több tucat cikket lelopott és jelentetett meg az oldalán az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Digitális Szabadság Bizottság, amely egyben a Digitális Bizottság Munkacsoport is.

 

Fél órával a Telex-cikk megjelenése után törölték a menüpontot

A Telex cikke szerint a Digitális Szabadság Bizottság tavaly március óta 215 cikket jelentetett meg az oldalán, amelyeket a magyar és nemzetközi sajtóból szedtek össze. Ebből MTI-s volt a legtöbb (31), őket a hvg.hu követi 25 anyaggal, majd 18 írással a Politico következik. Az Indextől 16, míg a Telextől 8 cikket szedtek le.

Különösen pikáns az írások lenyúlása, mert a munkacsoport foglalkozik kiemelten a szerzői jogok védelmével is. A Telex kikérte Ducsay Zsuzsanna ügyvéd véleményét a cikkek ilyen jellegű felhasználásáról, aki azt írta, „nem lehet szabad ez a típusú felhasználás, azaz jogszerűtlen, mivel ez nem egy informatív tájékoztató bizottság. De, ha az lenne, teljes cikkek átvétele akkor is túlmutatna a cél által indokolt terjedelmű felhasználásnál”.

Fél órával a Telex-cikk megjelenése után a bizottság oldalán már nem volt elérhető a hírek menüpont, ahova addig a cikkeket „gyűjtögették” (értsd: lopták).