Bűnügy

Súlyos költségvetési csalás gyanújába keveredett a volt sztárnyomozó őrző-védő cége

Költségvetési csalás bűntett gyanújával rendelt el nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékes bűnügyi igazgatósága a törökbálinti székhelyű EX-INVESTIGATION 2009 Kft. működésével összefüggésben. A cég az egykori sztárnyomozó, volt MSZP-s országgyűlési képviselő, Doszpot Péter érdekeltségébe tartozik, ő a társaság ügyvezetője is.

Úgy tudni, Doszpot vállalkozását egy volt alkalmazott jelentette fel 2022. augusztus közepén a NAV Bűnügyi Főigazgatóságán. A feljelentő arról tájékoztatta a bűnügyi hatóságot, hogy 1 éven keresztül vagyonőrként dolgozott a volt zsaru biztonsági cégénél, amely időszak alatt a bejelentett munkabérét átutalással, míg a be nem jelentett, úgynevezett zsebes pénzt borítékokban kapta meg - utóbbit az adóhatóság elől eltitkolt módon, adó- és járulékmentesen.

A feketén kifizetett jövedelmek havonta 100 ezer és 155 ezer forint közötti összegek voltak.

A volt munkavállaló arra is kitért feljelentésében, hogy bűnös módon történt kifizetések nem csak az EX-INVESTIGATION 2009 Kft., hanem évekre visszamenően - ugyancsak Doszpothoz köthető - korábbi vállalkozások esetében is történtek. A feljelentés azt is tartalmazta, hogy a kft.-vel kapcsolatban az adóhatóságtól kapott kérdőívekre „központilag” kapták meg a foglalkoztatottak a munkaadó jövedelem-kifizetési gyakorlatát fedező válaszokat, amelyekkel félrevezették a NAV-ot.

A bűnügyben már több tanút kihallgattak a NAV pénzügyi nyomozói.

Doszpot gyanúba keveredett cége több megbízást is a Török Biztonsági Szolgálat (TörökSec) Kft.-vel közösen teljesített az elmúlt években, így például a Legfőbb Ügyészség informatikai központjának védelmét.