Bűnügy

Völner arról beszélt a feleségének, hogy „tudna olyat mondani, amitől meginogna pár ember széke”

Exkluzív hanganyag jutott a Blikk birtokába: a felvételeken többek között az hallható, hogy hogyan beszéltek egymás között a Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár, illetve a Schadl György, a bírósági végrehajtói kar elnöke nevével fémjelzett korrupciós ügy vádlottjai.

Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni...

Van itt minden: rejtjeles beszélgetés a kenőpénzek átadásáról, Völneréknek a lefoglalásokról, ügyészi intézkedésekről alkotott sommás véleménye, sőt, már-már bohózatba hajló pillanatokat is rögzítettek a megfigyelők, amikor a lehallgatottak nem tudtak dűlőre jutni abban, „rejtjelesen” beszélgessenek-e, vagy sem.

A leplezett lehallgatások hanganyagából kiderül, hogy az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkárának hogyan juttatott havi rendszerességgel hárommillió forintot a végrehajtói kar elnöke, Schadl György, vagy hogy Völner neje hogyan fakadt ki a zárolásokon, illetve, hogy a Schadl házaspár értékeit tartalmazó széf nem más, mint egy biztosítás, ahogy Schadl neje próbálta azt beadni.

„A Porschét azt elvitték… Figyelj Pali, ezek rohadt mocskok, ezek rohadt patkány mocskok!… Ezek egészen egyszerűen arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit.” Ezt Völner Pál exállamtitkár neje mondta felháborodva a hatóságok által lehallgatott telefonbeszélgetések során.

Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) október 24-én bejelentette, hogy korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt benyújtotta a vádiratot Schadl György és 21 társa - köztük Völner Pál volt igazságügyi államtitkár - ellen. A titkos nyomozás után, 2021. szeptember 20-án rendelte el a nyílt eljárást a KNYF, Schadlt pedig november 5-én fogták el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, mielőtt még elrepülhetett volna a feleségével Dubajba.

A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium (IM) akkori parlamenti államtitkárával.

Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt adott a politikusnak - 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot -, hogy az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását felhasználja az elnök érdekeinek megfelelően.

Azért többek között, hogy azokat a jelölteket nevezzék ki önálló bírósági végrehajtónak, akik vállalták, hogy irodájuk működéséből az őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében odaadják Schadl Györgynek. Az ügyészség Schadlra 10 év, míg Völner Pálra 8 év börtönbüntetést kért, továbbá 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetés megfizetését.

Ahogy Völner Pál gyanúsított lett, és házkutatást tartottak nála, el kellett szenvednie, hogy lefoglaltak tőle és gyerekeitől autókat, értékeket, az ügyészekről is karcos véleménye alakult ki neki is, a nejének is.

Völner: „Szia hívtál?”

Völnerné: „Igen, csak egy pillanatra. De igazából nem tudom. A Porschét azt elvitték.”

Völner: „Elvitték, nagyon kedvesek.”

Völnerné: „Figyelj, Pali, ezek rohadt mocskok, ezek rohadt patkány mocskok!… Ezek egészen egyszerűen arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit.”

Völner: „Lehet, hogy fogok is.”

Völnerné: „Ja, ja. Most már lehet, hogy itt az ideje, úgyhogy beszéljétek meg az ügyvéddel!”

Völner: „Tudok olyat mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke.”

Az „ajándék” átadása

A még letartóztatásban lévő Schadl György és neje - NVSZ-es nevén Pohár - szerényebben fogalmazott a hatóság munkatársainak eljárásával kapcsolatban. Ebben szerepe volt talán annak is, hogy igyekeztek ügyelni arra, hogy ne kössenek mindent a lehallgatóik orrára. Ez azonban olykor bohózati szituációkba is sodorta őket. Ugyanis amikor Schadlné és Schadl apja az ékszereket, többmilliós órákat berakták egy bank széfjébe, akkor azt biztosításnak nevezték el. Igen ám, csak rajtuk kívül senki nem értette a virágnyelvet.

Schadl nejének anyja: „Na, elintézted a széfet?”

Schadlné Baranyai Helga: „Anya, olyat nem intéztem. Biztosítást csak."

Schadl nejének anyja: „Ja, jó.”

Schadlné Baranyai Helga: „Miről beszélsz?”

Schadl apja: „Figyelj csak, ha jöttök, a széfkulcsot hozd már el légy szíves, mert azt hétfőre le kell adnom.”

Schadlné Baranyai Helga: „Aha, de nincs nálam széfkulcs, de meg lehet nézni.

Schadl apja: „De van, van nálad egy.”

Schadlné Baranyai Helga: „Nálam nincs, biztos, hogy nincs.”

Schadl apja: „De van nálad egy.”

Egyébként az egész széfnyitással rosszul is jártak, mert Schadl nejét és apját is pénzmosással vádolták meg, amiért az ügyészség mindkettejükre két év szabadságvesztést kért - öt év próbaidőre felfüggesztve.