Bűnügy

Kuruzslásért ítéltek el huszonegy személyt a szcientológusok több milliós szaunaterápiás kezelése ügyében

A Szcientológiai Egyházhoz köthető, évekkel ezelőtt indult nyomozások egyike költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádemeléssel zárult, míg a kuruzslással megvádolt huszonegy személy esetében büntetővégzéssel. Az ítélet nem jogerős.

Curtis is a kamuelvonón járt

Mint a Mandiner megtudta, fontos fejlemények történtek azon nyomozásokkal kapcsolatban, melyeket még 2017-ben indított a rendőrség, valamint a Nemzeti Adó-és Vámhivatal a Szcientológiai Egyház ügyében. A nyomozás személyes adattal visszaélés, költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények gyanúja, továbbá egy magyarországi nonprofit társasággal szemben a kuruzslás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult.

A Fővárosi Főügyészség egy hónappal ezelőtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy nemzetközi hátterű, „vallási egyesület önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeinek pénzügyi vezetői és társaik ellen". A szóban forgó egyesület a hazai Szcientológia Egyház lehet.

Huszonegy személlyel szemben nyújtottak be vádiratot, indítványozva a szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, valamint egyiküknél a könyvelői foglalkozástól történő eltiltást. A vádirat szerint a „vallási egyesület" egyes szervezeti egységeinek pénzügyi vezetői 2012-2017. között az „általános forgalmi adó fizetési kötelezettség egy részét jogellenesen elkerülték". A bevételeket teljesen vagy részben adómentes adománynak minősítették, könyvelésükben nem szerepeltették, így azokat eltitkolták az adóhatóság elől.

Adományként kezelték a tanfolyamok díját, a méregtelenítéssel, önelemzéssel, tanulás segítésével kapcsolatos könyvek és adathordozók értékesítésekből származó bevételeket. Az okozott vagyoni hátrány több mint 600 millió forint.

A kuruzslással megvádolt nonprofit társaság a Narconon Magyarország Alapítvány, amely szakhatósági engedély nélkül végzett drogrehabilitációs szolgáltatást. A Drogriporter 2019-ben hívta fel a szervezet káros tevékenységére a figyelmet, miután egyértelművé vált a számukra, hogy a rapper Curtis is a Narconon „kamuelvonóján" járt. Azt írta akkor a szakportál, hogy gyanús volt, hogy Curtis úgy lelkendezett az elvonóról, mint ahol intenzív szaunázás és vitaminkúra a bevett kezelési eljárás, és nem kapott pszichológusi vagy pszichiáteri segítséget sem. A Drogriporter szerint a Narconon a szcientológia egyház áltudományos módszereit ültette át a gyakorlatba, ami nem a valódi gyógyulást szolgálta, hanem azt a célt, hogy hívőket toborozzon az egyháznak.

A Fővárosi Főügyészség azt közölte, hogy a szóban forgó nonprofit társaság 21 tagját vádolták meg kuruzslás vétségével. A vádlottak egy Nógrád megyében bejegyzett közhasznú cégben tevékenykedtek. A szervezet célja egy olyan, gyógyszermentes alkohol- és kábítószer elvonó program nyújtása volt, amely egy író és filozófus kutatásain alapult.

A méregtelenítő programnak is nevezett elvonókúra egy mélyinterjúval kezdődött, majd a későbbi részeiben a dózisuk miatt vényköteles vitaminok szervezetbe juttatását, illetve szaunaterápiát és kiegészítő, érintéses kezelési módokat is magában foglalt. Mindezt a szervezet nem kínálta ingyen: a kezelések 4-5-6 millió forintba kerültek 2013. és 2016. között.

A szervezet a programban résztvevőknek ugyan hangsúlyozta, hogy ez nem orvosi kezelés, a tartalma szerint azonban valójában egészségügyi szolgáltatásnak minősült, gyógykezelésnek és addiktológiai rehabilitációs tevékenységnek felelt meg, amelyre a szervezetnek nem volt engedélye. A különböző, „specialistának” és „esetfelügyelőnek” nevezett munkakörben eljáró vádlottak valójában orvosi tevékenységet, illetve azt kisegítő munkát végeztek, általuk is tudottan megfelelő képesítés és engedély nélkül.

Az ügyészség indítványozta, hogy az illetékes Pásztói Járásbíróság büntetővégzésben szabjon ki próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést a vádlottakra. Nem jogerős határozatban végül ki is szabták a kért büntetést, továbbá kötelezték a tagokat az eljárás során felmerült milliós nagyságrendű bűnügyi költség viselésére is.