Bűnügy

Gyanúsított lett a hőguta következtében megfulladt rendőrkutyák gazdája

2020. szeptember 3-án egy volt rendőr törzsőrmester - 7 és 15 óra között - kutató szolgálatot hajtott végre az Udvari Közúti Határátkelőhelyen két szolgálati kutyával. A gyanúsított a szolgálatba magával vitte egyik saját tulajdonú kutyáját is.

A bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

A volt rendőr 11 óra körül a kutyákat az általa használt szolgálati gépjárműben, a határátkelőhely szolgálati parkolójában helyezte el. A gyanúsított a két szolgálati kutyát a gépjármű csomagterébe zárható fém szállítóketrecbe, míg saját kutyáját a gépjármű hátsó ülésén, műanyag szállítóboxba tette.

A megalapozott gyanú szerint a volt rendőr a kutyák állapotát 12.50-15.30 óra között - annak ellenére, hogy ezt szolgálati feladatai lehetővé tették volna - nem ellenőrizte, létszükségleteikről nem gondoskodott, a gépjármű megfelelő szellőzését, külső környezeti hatásoktól való védelmét nem biztosította. A kutyák elhelyezésére szolgáló gépjármű a 23 C° körüli külső hőmérséklet és egyéb időjárási tényezők következtében oly mértékben felmelegedett, hogy az abban uralkodó hőmérséklet a kutyák hőstressz általi fulladásos elhullásához vezetett.

A kutyák a pusztulásukhoz vezető folyamat során különös szenvedésnek voltak kitéve.

A gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését, érdemi védekezést terjesztett elő, és panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen. Szolgálati viszonya időközben megszűnt.

A gyanúsított által elkövetett bűntett, amely az állatkínzás bűncselekményének súlyosabban minősülő esete, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.