Bűnügy

Prostituáltként dolgoztatott lányokat külföldön

A vád szerint egy szolnoki férfi megtévesztéssel, valamint erőszakkal vett rá lányokat prostitúcióra Németországban és Svájcban, az ebből származó keresetük nagy részét pedig elvette. A férfi élettársával szemben pénzmosás a vád.

Az egyik nőt meg is erőszakolta

A vádirat lényege szerint a férfi - élettársi kapcsolata ellenére - 2015 őszétől 2017-ig, többnyire álnéven, rendszeresen adott fel hirdetéseket internetes társkereső oldalakon, majd az így megismert több nővel is rövid ideig tartó párkapcsolatot alakított ki. Az ismerkedéssel azonban nem a tényleges párkapcsolat kialakítása volt a férfi célja, hanem az, hogy szerelmi viszony színlelésével, megtévesztéssel rávegye a sértetteket arra, hogy Németországban és Svájcban prostitúciós tevékenységet folytassanak.

A vádlott az interneten megismert nőket, rövid ismeretség után rávette, hogy költözzenek hozzá, azaz az általa bérelt budapesti szállodai szobájába. Ezután arra hivatkozott, hogy a vállalkozása tönkrement, pénzre van szüksége, hogy azt újraindítsa, valamint elhitette velük azt is, hogy a prostitúcióból származó pénzre azért van szükségük, hogy abból a közös jövőjük feltételeit megteremtsék, közös autót és házat tudjanak venni maguknak.

Az ügynek négy sértettje van. A vádlott közülük három nőt rendszeresen bántalmazott és fenyegetett is azért, hogy akaratukat megtörje, engedelmességre, illetve a prostitúciós tevékenység folytatására kényszerítse őket. A vád szerint az egyik nőt meg is erőszakolta. Egy másik sértettet pedig arra kényszerített, hogy az általa külföldre küldött többi nőt kint fogadja, és betanítsa.

A vádlott a sértetteket rendszeresen, napi szinten ellenőrizte, a prostitúcióból származó bevételük nagyobb részét pedig elvette.

A vádlott élettársa a férfi által elkövetett fenti bűncselekményekben nem vett részt, azonban a férfi kérésére, 2016. április és 2018. július között összesen csaknem 21 millió forintot vett fel egy pénzügyi szolgáltatáson keresztül. A pénzt az egyik kényszer hatása alatt álló sértett, minden esetben neki címezve küldte, és a nő tudta, hogy a pénz prostitúcióból származik.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben négy rendbeli emberkereskedelem bűntette, szexuális erőszak bűntette, súlyos testi sértés bűntett kísérlete és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. Élettársával szemben pénzmosás bűntette a vád.

A főügyészség a férfival szemben fegyházbüntetés, a nővel szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban.

A főügyészség a nyomozás során lefoglalt készpénz, ingóság, valamint zár alá vett ingatlanok vonatkozásában vagyonelkobzást is indítványoz.