Bűnügy

Magyar politikusok és bírók megölésére utasította tagjait egy radikális csoport vezetője

Élet elleni bűncselekmény miatt őrizetbe vették a magukat „Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának” nevező csoportosulás vezetőit, akik a gyanú szerint egy találkozó során emberölések elkövetésére hívták fel a csoport tagjait - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Eddig két gyanúsítottat vettek őrizetbe

Az ügyben emberölés előkészületének bűntette miatt folytat nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, amely hétfőn több helyszínen hajtott végre bűnügyi akciót.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2021. szeptember 11-én, egy Fejér megyei községben tartott találkozójukon (amelyről felvétel is felkerült az egyik videomegosztó csatornára) a csoport vezetői emberölések elkövetésére hívták fel a csoport tagjait azzal, hogy „ha ölnek, öljenek szépen”.

A főügyészség közleménye szerint a radikális politikai nézeteket valló csoportosulás tagjaival vezetőjük közölte, hogy „hadiállapot van”, és az igazságszolgáltatás tagjaira, különösen a devizahiteles perekben eljáró bírákra és családjukra az ítélete „halál”.

Ezután a „Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának Bírósága” nevében egy másik vezető szólalt fel, aki halálos ítéleteket hirdetett általa név szerint megjelölt állami vezetőkre, kormánypárti és ellenzéki vezető politikusokra, közéleti szereplőkre.

A magát bírónak nevező férfi - akit korábban Molotov-koktéllal elkövetett rongálás miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek - felszólította „a végrehajtó testületet az ítélet végrehajtására”, azzal, hogy mivel az jogszerű, nem valósít meg bűncselekményt. A csoportosulás másik vezetője arra utasította a tagokat, hogy ne szervezetten, hanem egyesével öljenek.

A főügyész közleménye szerint az emberölések végrehajtására többen jelentkeztek.

A Központi Nyomozó Főügyészség által szervezett bűnügyi akció végrehajtásában a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság működött közre.

Az ügyészség eddig két elkövető bűnügyi őrizetét rendelte el, és vizsgálja súlyosabb bűncselekmény megvalósulását is.