Bűnügy

Egy rendőrnek maradandó fogyatékosságot, társának súlyos sérüléseket okozott a cigány

Kedden tartotta tárgyalását a Miskolci Járásbíróság annak a cigánynak az ügyében, aki 2022 márciusában, Miskolcon frontálisan nekiütközött egy őt megállítani szándékozó rendőrautónak. Négyen sérültek meg, a sofőr pedig elszaladt.

 

Az utolsó szó jogán a vádlott bocsánatot kért tettéért a rendőröktől és a vele egy autóban utazóktól. F. Balázs elmondta, korábban még szabálysértést sem követett el, „törvénytisztelő állampolgár, és tiszteli a hatóságok munkáját”. Kiemelte, a veszélyhelyzetet próbálta elkerülni, de nem jól mérte fel a sebességet, többet azonban nem fűzne hozzá az esethez, „nehogy úgy tűnjön, hogy ki akar bújni a felelősség alól”. Hozzátette: „egy életre megtanulta a leckét”, és hogy mindennek következménye van.

A vádirati tényállás szerint a vádlott az egyik ismerőse hozzátartozójának tulajdonában lévő autót vezette a baleset éjszakáján, amelyről „tudni vélte”, hogy azzal korábban már konfliktusba kerültek a rendőrséggel. Egy esetleges intézkedésből a vádlottnak problémája származhatott volna, mivel érvényes vezetői engedély nem volt nála.

Azon az estén F. Balázs két ismerősét fuvarozta, amikor Miskolcon, a Hideg sornál ellenőrzést végző rendőrök egyike felismerte a járművet, amelyet néhány héttel korábban megállásra intett, azonban a gépkocsi vezetője kikerülte és elhajtott. Emiatt a rendőrök követni kezdték a vádlottat, aki sebességét növelve menekülni kezdett. A rendőrök megkülönböztető jelzést használtak és erősítést kértek.

A vádlottal ellentétes irányból közeledett a másik rendőrautó, amely szintén megkülönböztető jelzést használt, illetve kissé balra kormányozva, oldalát mutatva jelezte a vádlottnak, hogy meg kívánják állítani. A hatóság tagjai azonban látták, hogy a vádlott nem fog megállni, ezért lassítottak, hogy megforduljanak és kövessék őt. A vádlott azonban tovább növelte sebességét, és a rendőrautó felé kormányzott, 120 km/h-val hajtott egyenesen felé, majd vészfékezni kezdett, de a maga által előidézett veszélyhelyzetet már nem tudta elkerülni, és frontálisan a hatósági gépkocsinak ütközött.

A baleset az egyik rendőrnek maradandó fogyatékosságot okozott, társa nyolc napon túl gyógyuló, súlyos töréses sérüléseket szenvedett, illetve a vádlott utasai is megsérültek.

Kétharmad után már szabadulhat

A bíróság F. Balázst bűnösnek mondta ki közúti veszélyeztetés, hivatalos személy elleni erőszak és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében. Ezért halmazati büntetésül 4 év és 6 hónap börtönbüntetésre, öt év közúti járművezetéstől eltiltásra és mellékbüntetésként négy év közügyektől eltiltásra ítélte. Legkorábban a büntetés letöltésének kétharmad részénél bocsátható feltételesen szabadlábra. Az előzetesben töltött időt beszámítják a büntetésbe.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe F. Balázs büntetlen előéletét és azt, hogy cselekménye súlyát az utolsó szó jogán beismerte. Súlyosította a kettőtől nyolc, illetve tizenkét évig terjedő szabadságvesztés mértékét ugyanakkor az, hogy több személy sérült súlyosabban, valamint könnyebben, jelentősen túllépte a sebességkorlátozást, és az a tény, hogy elszaporodott a közlekedési kihágások száma Magyarországon.

Az ügyész súlyosbításért fellebbez mindhárom tételben, az ügyvéd viszont a büntetés enyhítését kéri, a hivatalos személy elleni erőszak vádpontja alól felmentetné védencét.