Bűnügy

Debrecenben bujkált a veszélyes svájci bűnöző

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Célkörözési Osztálya talált rá a 29 éves férfira, aki 5 és fél éves börtönbüntetése miatt szökött meg a svájci hatóságok elől.

Kiadatásáról a későbbiekben döntenek

H. S.-t a Zürichi Kerületi Bíróság 2019 novemberében zsarolás és személyi szabadság megsértése miatt ítélte el. Akkor 24 hónap börtönbüntetést kapott, majd rá egy évre, 2020 decemberében rablás és más bűncselekmények miatt ítélték el 44 hónapos szabadságvesztésre. A 29 éves svájci férfi ellen hazájában eljárás folyt lopások és kábítószer-kereskedelem miatt is.

Az összességében több mint 5 és fél éves szabadságvesztésre ítélt férfi azonban büntetése elől megszökött, és a svájci hatóságok számára elérhetetlenné vált. Így nemzetközi, illetve európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A Zentrale Zielfahndungstelle der Schweiz, vagyis a Svájci Célkörözési Egység azonban kezébe vette az ügyet, és minden szálat megmozgatott, hogy a körözött szökevény nyomára bukkanjon. Az információmorzsák alapján idén év elején így jutottak el Magyarországra, azt feltételezve, hogy a férfi itt bujkál. Ekkor lépett színre a KR NNI Bűnügyi Szolgálat Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztálya. Az ENFAST-on, vagyis a Célkörözési Egységek Európai Hálózatán keresztül vették fel velük a kapcsolatot a svájci nyomozók.

Az intenzív nemzetközi összefogásnak köszönhetően néhány hét leforgása alatt a magyar fejvadászok meg is találták a körözöttet Hajdú-Biharban. Debrecen egyik elegáns lakóparkjában rejtőzködött, mit sem sejtve arról, hogy célkeresztbe került.

Tekintve, hogy a férfit veszélyes bűnözőként tartották számon, így elfogására az NNI felkérte a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Cívis Közterületi Támogató Alosztályát, akik késedelem nélkül csatlakoztak a nyomozókhoz. Debreceni ideiglenes lakóhelyén február 20-án, este ütöttek rajta. A férfinak meglepődni sem volt ideje, olyan gyorsan kattant kezén a bilincs. Menekülésére esélyt sem adtak a hajdú-bihari rendőrök.

Az elfogást követően a férfit a nyomozók bűnügyi őrizetbe vették. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek.