Bűnügy

Rákos betegektől is pénzt kért a kemoterápiáért a nyíregyházi kórház főorvosnője

Nemrég őrizetbe vették a nyíregyházi kórház egyik főorvosát és asszisztensét azért, mert több alkalommal fogadtak el betegektől, illetve azok hozzátartozóitól hálapénzt a kórházban nyújtott egészségügyi ellátásért, miközben állami egészségügyi jogviszonyban jártak el - írja a Privátkopó bűnügyi portál. A jogszabály által tiltott pénzügyi juttatások elfogadásával a főorvos és az asszisztens rendszeres jövedelemre tettek szert.

Hiába a magas fizetés, az orvosok nem tudnak leszokni a hálapénzről

A nyomozó hatóság tájékoztatása szerint a főorvosnál 18 esetről, asszisztensénél 11 esetről tudni, előbbi 5 és 10 év közötti büntetési tételre számíthat elmarasztaló ítélet esetén. Az orvos rákos betegektől is pénzt kért kemoterápiáért.

A fehérgyarmati kórház két orvosát szintén azzal gyanúsítják, hogy hálapénzt fogadott el, őket még nyáron fogták el. A két orvos nem dolgozhatott tovább, így a kardiológiai szakrendelést más kórházaknak kellett átvenniük.

2022-ben az Nemzeti Védelmi Szolgálat 11 alkalommal tett feljelentést hálapénzes esetek miatt, ezekben az ügyekben az átadott összeg 20 ezer és 900 ezer forint között mozgott. Az orvosoknak egyébként nemcsak konkrétan pénzt, hanem ajándékot és szolgáltatást sem szabad elfogadniuk, a maximálisan adható ajándék értéke az aktuális minimálbér legfeljebb 5 százaléka lehet, ami most kevesebb, mint 8 ezer forint.