Aktuális

Több mint húszezer pedagógus hiányzik az oktatásból

A 2020/21-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott az oktatásból, ha hozzávesszük a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítők létszámát is, akkor már 34 618 fős hiány jön ki - mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szervezet hétfői sajtótájékoztatóján.

A 30 év alatti pedagógusok aránya 5 százalék alatt van

Totyik szerint a pedagógushiány legnagyobb mértékben Budapesten és a hátrányos helyzetű településeken van jelen. Mindeközben a pedagógusok medián átlagéletkora 54 év, a 30 év alatti pedagógusok aránya pedig öt százalék alatt van.

A PSZ kutatása szerint a 2020/21-es tanévben az általános és középiskolák telephelyein 5015 betöltetlen állás volt, a rendszerből hiányzott 980 iskolapszichológus, 1745 fejlesztő- és gyógypedagógus, 3620 óvodapedagógus, és 9227-en vannak a nyugdíjas visszafoglalkoztatott munkavállalók.

Az is kiderült, hogy a legnagyobb hiány a természettudományos tantárgyat tanítókból van. Totyik Tamás azt mondta, nem tudják pontosan, a státusztörvény miatt hányan mondtak fel az idei tanév kezdetén, de van egy előzetes felmérésük, amely szerint körülbelül ezren fognak távozni szeptemberben a közoktatásból.