Aktuális

Súlyos vád: a vezérigazgató szerint Orbán Viktor egy rokonának akart tulajdonrészt szerezni a Sparban

Az Economx által kiszúrt Spar-sztori pénteken indult, amikor a Lebensmittel Zeitung című osztrák élelmiszeripari szaklapban megjelent egy interjú Hans Reisch-sel, a Spar Austria vezérigazgatójával. Reisch ebben arról beszélt, hogy miután bejelentést tettek az Európai Bizottságnál a magyarországi élelmiszerláncokra kivetett különadó miatt kénytelen voltak átszervezni a magyarországi Spar működését és cégstruktúráját, hogy meg tudják védeni a vállalatot „Orbán Viktor karmaitól”.

Az Orbán banda ellopná a holdat is az égről

Reisch azt állítja, hogy a magyar miniszterelnök azt kérte a Spartól, hogy engedjék meg, hogy egy rokona befektessen a magyarországi leányvállalatba.„A magyar kormány lényegében ezen a részesedésen keresztül akarja átvenni a cégünk tulajdonjogát” - fogalmazott a vezérigazgató.

A Spar ezért egy svájci cégébe szervezte át a magyarországi lánc telek-, épület- és logisztikai jogait. Vagy, ahogy a vezérigazgató egyszerűen megfogalmazta, az eszközeiket és az ingatlanjaikat azért adták át a svájci leánycégüknek, hogy Orbán ott ne férhessen hozzájuk.

A Spar feljelentést is tett a Bizottságnál, miután a megemelt különadó miatt az utóbbi két lezárt üzleti évben 47,8, illetve 32,8 millió eurós veszteséget szenvedett el. De a vezérigazgató szerint nem akarnak kivonulni Magyarországról.

A jobbikos Lukács ezzel magyarázta, hogy feljelentést tett:

„Bár a multinacionális boltokkal kapcsolatban ezer kritikánk van, hiszen a Jobbik mindig is a kisvállalkozók érdekeit védte, azonban azt nem nézhetjük ölbe tett kézzel, hogy miniszterelnök közpénz milliárdok árán vadkeleti stílusban einstandol cégeket a rokonainak, és utána szintén közpénzből tartja fent az amúgy piaci környezetben tehetségtelenségük miatt életképtelen cégeket.”

A Miniszterelnöki Kabinetiroda korábban ennyit reagált az ügyre: „A kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!”

Pesti Riport: Ezeknek semmi sem elég. Ezek sosem fognak leállni a lopással. Mindent vinni akarnak.